Deske za rezanje

9 items total

Deska za rezanje - eden od ključnih kuhinjskih pripomočkov

Kakšen je namen rezalne deske?

Deska za rezanje, včasih imenovana tudi deska za sekljanje, je eno od osnovnih kuhinjskih orodij, ki se uporablja kot varna površina za rezanje, sekljanje ali narezovanje hrane. Deska se uporablja tudi za prenašanje narezane hrane s štedilnika v posodo ali skledo, včasih pa tudi za serviranje prigrizkov na mizo. (preberitenaš celoten nakupovalni vodnik, če si želite ogledati 10 osnovnih kuhinjskih pripomočkov, v katere je vredno investirati).

Katere vrste materialov se uporabljajo za rezalne deske?

Les in plastika sta najpogostejša materiala, ki se uporabljata za deske za rezanje. Včasih lahko naletite tudi na steklene, ki jih je sicer enostavno čistiti, vendar niso varne za rezila vaših nožev.

Preveč abrazivne površine lahko zaradi svoje krhke strukture hitro zbrusijo rob noža. Za primerno desko za rezanje so potrebne mehke, higienične in neabrazivne lastnosti, vendar ne sme biti zelo občutljiva ali lomljiva.

  • Les

Lesene deske za rezanje imajo v primerjavi s plastičnimi nekaj velikih prednosti. So samoregenerativne, zato so trajni kuhinjski pripomočki. Poleg tega je les in zlasti trdi les (kot sta javor ali akacija) drobnozrnat, zato kapilarno delovanje teh zrn potegne tekočino navzdol in zadrži bakterije, ki se ob sušenju deske po čiščenju uničijo. Zaradi antiseptičnih lastnosti materiala, se les uporablja tudi za izdelavo desk za sir.

  • Bambus

Bambus - čeprav je tehnično gledano trava - ima veliko skupnih lastnosti z lesom, med drugim je močan, trpežen in antimikroben. Bambusove deske za rezanje imajo naravne protimikrobne lastnosti, ki uničujejo bakterije, tudi tiste, ki prodrejo skozi površino, zato če vam je všeč videz bambusove deske za rezanje, jo lahko mirno preizkusite.

  • Plastika

Za razliko od lesa, je plastične deske mogoče prati z bolj abrazivnimi čistilnimi sredstvi ali v pomivalnem stroju, ne da bi se deska poškodovala ali da bi sredstva ostala in posledično kontaminirala živila.

Večina kakovostnih plastičnih desk iz polietilena visoke gostote je varna tudi za vaše nože, čeprav plastične deske za rezanje ne smete uporabljati z nazobčanim nožem, saj lahko to znatno skrajša življenjsko dobo deske.

Kaj morate upoštevati pri izbiri deske za rezanje?

Pri izbiri desk za rezanje za vašo kuhinjo ne pozabite, da potrebujete več kot eno desko za rezanje. Idealno bi bilo, če bi imeli ločeno desko za rezanje mesa, rib, kruha in zelenjave. Pri izbiri izdelka upoštevajte naslednje:

  • ali je deska za rezanje varna za vaše nože
  • ali ima antibakterijske lastnosti
  • ali je primerna za pomivanje v pomivalnem stroju
  • kako dolgo bo zdržala
  • ali boste lahko uporabljali obe strani deske za rezanje
  • ali ima stojalo / ali jo boste lahko obesili
  • ali ima kakšne posebne lastnosti, ki bi bile koristne (dvignjeni robovi, robovi z ročaji za trden oprijem, odtočni žleb)
  • ali je zložljiva

Continenta, Joseph Joseph, Koziol, Brabantia, in Blomus so le nekatere od blagovnih znamk, ki jih imamo v Kulini. Na voljo so v različnih barvah, velikostih in slogih, zato jih boste zagotovo lahko prilagodili slogu vaše kuhinje.

V Kulini nudimo tudi deske za sir in tapase.