Nimate žara ali razmišljate o nakupu novega? Ne veste, katerega izbrati, saj je na trgu veliko različnih vrst? Pomagali vam ga bomo najti. Ne glede na to, ali nameravate peči na vrtu, balkonu, terasi ali doma, boste našli vse, kar potrebujete za uspešno peko na žaru. Z nami boste lahko na žaru pekli še boljše...
Kateri žar izbrati?
Pri izbiri pravega žara je treba najprej razmisliti, kakšno kurivo želim ali lahko uporabljam, kako velik naj bo žar, po kakšni ceni ga potrebujem in po potrebi, kakšen način peke na žaru mi je ljubši.
Postavite si naslednja vprašanja
- Zakaj točno želim žar? Ga kupujete za občasno peko na žaru z družino ali želite postati profesionalec? Želite žariti doma ali na vrtu? Dobro premislite, čemu je žar namenjen.
- Kako pogosto se bo uporabljal? Želite redno peči na žaru ali le občasno? Pri nakupu žara je zelo pomembno, da upoštevate obremenitev s hrano, ki jo boste na njem pripravljali. Zagotovo se ne splača kupiti žar za 1.800 evrov, če veste, da ga boste uporabili enkrat na leto.
- Kolikšen je najvišji znesek, ki ga želim plačati? Določite zgornjo mejo cene, ki jo želite nameniti žaru, ter izberite določene funkcije in opremo, za katere ste pripravljeni plačati več.
- Za koliko ljudi običajno žarim? Pomembna je tudi površina za peko na žaru. Če radi organizirate vrtne zabave za več gostov, zagotovo ne boste kupili enakega žara kot na primer zakonski par, ki pripravlja hrano le zase.
- Ali bo žar stalno na enem mestu ali želim z njim potovati? Ali žarite le na balkonu ali terasi ali pa je vaš najljubši spremljevalec na potovanjih in izletih? Če naj bi bil mobilen, morate najprej razmisliti o možnosti razstavljanja in sestavljanja, njegovi teži, hkrati pa tudi o njegovi vzdržljivosti.
Nato razmislite o naslednjih vprašanjih
- Ali raje uporabljate določeno vrsto kuriva? Različna kuriva so različno draga, različno delujejo itd. Ali ste pri ravnanju s plinom samozavestni? Ali vam je všeč romantičen občutek oglja ali imate raje čistejše kuhanje brez plavajočega pepela? Če razmišljate o električnem žaru - ali imate dovolj blizu električno vtičnico?
- Kakšne so moje izkušnje s peko na žaru? Če pečete na žaru le ob praznikih, se vam ne splača vlagati v vrhunske modele. Razmislite o svojih potrebah in kupite žar, ki ga boste zmogli in uporabljali.
- Kako bom shranil svoj žar zunaj sezone? Če ga nameravate pozimi pustiti zunaj, potem mora biti drugačne vrste kot tisti, ki ga je treba hraniti na toplem in suhem.
- Ali imam kakšne posebne želje glede njegovega videza? Če naj bi bil žar del hiše ali vrta, se mora njegov stil ujemati.
Osnovne vrste žarov
Žari se razvrščajo predvsem glede na vir toplote (tj. vrsto " kuriva" ). Najširša izbira je, če izberete vrtni žar, ko imate dovolj prostora. Izbirate lahko med klasičnimi žari na oglje, plinskimi žari in - če imate na vrtu električni priključek - električnimi žari. Po drugi strani so manjši žari idealni za balkon ali teraso, kjer klasični žari na oglje niso priporočljivi. Električni žar je priročen in se lahko uporablja kot vrtni ali kuhinjski žar.
Električni žari
Samo priključite v vtičnico in žarite. Na terasi, na balkonu in doma. Brez dima in okolju prijazen.
Žari na oglje
Pravo vzdušje peke na žaru z vročim ogljem in edinstvenim okusom mesa in rib, ki diši po dimu.
Plinski žari
Hitro segrevanje, visoka učinkovitost, preprosta uporaba in enostavno čiščenje. Zagotavlja odlično udobje tudi manj izkušenim uporabnikom.
Kurišče
Možnost peke na žaru in počitka ob odprtem ognju. Stilski kamin je čudovit dodatek vrtu, ki bo tudi hladnejše večere naredil prijaznejše.
Električni žari
Vse kar potrebujete je električna vtičnica. Peka je hitra in varna, čiščenje pa preprosto. Izbirate lahko med majhnimi kompaktnimi žari, ki jih je enostavno uporabljati v zaprtih prostorih in večjimi modeli za večje skupine. Pri pečenju ne nastaja pepel ali dim, zato je lahko pečenje na žaru bolj zdravo. Električni žari imajo tudi najmanjši vpliv na okolje. Slabost pa je splošni užitek pri peki na žaru in pomanjkanje značilnega okusa mesa na žaru.
Prednosti in slabosti
Žari na oglje
Klasika peke na žaru, ki se je mnogi gurmani ne morejo naveličati. Segreva se počasneje kot električni ali plinski žar, priprava hrane in vzdrževanje pa sta najzahtevnejša. Vendar je okus za mnoge vreden dodatnega truda. Izberete lahko tudi manjše modele, ki jih zlahka postavite na mizo, tudi na najmanjšem balkonu ali jih zapakirate v avto za na piknik.
Prednosti in slabosti
Plinski žari
Zelo priročna priprava s hitrim in enostavnim segrevanjem ter visoko učinkovitostjo. Delujejo na plin propan-butan, ki ga je mogoče kupiti na skoraj vsaki bencinski črpalki. Enostavno vzdrževanje in čiščenje. Pri pečenju na žaru ne nastaja dim ali pepel, plinski žari pa so pogosto opremljeni z ločevalnikom maščobe, ki preprečuje uhajanje maščobe.
Prednosti in slabosti
Kurišče
Iščete učinkovito dekoracijo terase ali vrta, ki bo postala središče poletnih večerov na vrtu? Takšen prostor je lahko ognjišče. Čudovito mesto, kjer varno gori ogenj in ga lahko uporabljate tudi za peko mesa. Ognjišča Remundi so žari, ki ponujajo možnost sedenja za "mizo", na sredini katere gori ogenj. Po drugi strani so ognjevarne jame Eva Solo ali Höfats dizajnerski elementi z odprtim ognjem, ki se lahko, odvisno od vrste, uporabljajo s plancho za žar ali mrežo za žar
Pripomočki za peko na žaru
Peka na žaru je zelo zabavna, a tudi poučna. Ni dovolj, da meso položite na žar in čakate, kaj se bo zgodilo. Za kakovostne rezultate je potreben čas, pozornost in prava oprema. Kateri so tisti predmeti, ki jih morate imeti na zalogi za peko na žaru?
Termometer za meso
Kdaj bo pripravljeno? To lahko preverite z mobilnim telefonom. Z brezžičnim termometrom za meso je peka na žaru enostavna tudi za začetnike.
Predpasnik za peko na žaru
Brez predpasnika ni mojstra žara. Žar ni čist in nihče ne potrebuje madežev od kapljajoče maščobe ali zažgane srajce, še posebej, če ima goste.
Noži za steake
Ste pripravljeni? Komaj čakate, da začnete jesti? Da bo vse teklo kot po maslu, je najbolje, da svojim gostom ponudite pribor za steak. Zobati noži in ostre vilice so posebej zasnovani za jedi z žara.