- Kuharski nož je univerzalno orodje, ki ga najpogosteje uporabljate v kuhinji.
- Če izberete kakovosten kos in ga ne boste veliko vzdrževali, vam bo služil več let.
- Razliko boste opazili takoj, saj je rezanje in rezanje s kuhinjskim nožem bistveno lažje.
Klasični ali japonski kuhar?
Klasični kuhinjski nož, včasih znan tudi kot kuharski nož ali preprosto zahodni kuhinjski nož, je vsestransko orodje s širšim ukrivljenim rezilom. Običajno je izdelan iz nerjavnega ali ogljikovega jekla, zato je na splošno težji in robustnejši. Zato zlahka reže trda živila, kot so meso s kostmi, buče ali melone.
Japonski noži, kot sta santoku ali gyuto, so lažji, njihovo rezilo pa je običajno tanjše in malo ali nič ukrivljeno. Običajno so izdelani iz tršega jekla, ki omogoča izjemno ostrino, hkrati pa je še vedno krhko. Zato so veliko primernejši za rezanje občutljivih rib ali sekljanje zelišč.
Najboljši kuharski noži po ocenah strank
- Idealna trdota kakovostnih kuharskih nožev mora biti v razponu 52-56 HRC. Ta raven zagotavlja idealno ravnovesje med ostrino in odpornostjo proti obrabi, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo noža in zanesljivo delovanje pri vsakodnevni uporabi.
- Japonski noži damaščanskega jekla imajo HRC več kot 60.
- Sodobno jeklo za jedilni pribor dosega trdoto 64-68 HRC.
- Hkrati velja, da je nož bolj trd, bolj je krhek. Zelo trdi noži so zato odlični za občutljivo delo (na primer filetiranje rib), vendar se zlahka poškodujejo pri rezanju kosti.
Rezilo kuharskega noža
- Damascensko jeklo nastane z združitvijo dveh vrst jekla, enega z zelo visoko vsebnostjo ogljika in drugega z zelo nizko vsebnostjo ogljika. Zaradi tega rezilo iz te kovine ni le zelo močno, ostro in vzdržljivo, temveč ima tudi izjemen dizajn.
- Ogljikovo jeklo je zelo oster in ga je mogoče zlahka izostriti. Vendar pa je kot vsak odličen material tudi rezilo iz ogljikovega jekla potrebno nekoliko nege, temeljito umivanje in sušenje po vsaki uporabi, saj ni odporno proti koroziji.
- Iz nerjavečega jekla je cenovno ugodna možnost, ki jo je enostavno vzdrževati in je dobro odporna proti koroziji, vendar morate biti pripravljeni na pogostejše brušenje.
- Keramika je cenovno dostopen, lahek in predvsem zelo oster. Hkrati pa je treba omeniti, da ga ni enostavno ostriti in da je krhek. Gre torej za material, ki je bolj primeren za manjše kuhinjske nože, ki se ne uporabljajo za rezanje mesa ali trde zelenjave.
Ročaj kuhinjskega noža
- Les je prijeten na otip, ne drsi in daje nožu klasičen videz. Po drugi strani pa je zahtevnejši za vzdrževanje, saj ga je treba redno mazati z oljem, da se ne izsuši in razpoka. Hkrati les vpija tudi vlago in maščobo, kar lahko moti njegovo elegantno obliko.
- Kovina je zelo trpežna, enostavna za vzdrževanje, videti je sodobno in profesionalno. Po drugi strani pa je težji, hladen na otip in lahko tudi spolzek.
- Plastika je zelo odporen na vlago, maščobo in druge snovi, ki so pogosto prisotne v kuhinji. Prav tako ga je enostavno čistiti in ne zahteva posebne nege. Vendar pa plastični ročaji pogosto niso videti tako estetsko.
- Sestavljeni je mešanica več materialov, ki pogosto vsebuje protizdrsno plast. Sestavljene plasti so trpežne in enostavne za vzdrževanje.
Kratki (15-18 cm): idealni za začetnike ali bolj subtilne kuharje, saj običajno bolje pristajajo ženskim rokam. Primerne so tudi za manjše količine rezanja in natančnejše kose.
Srednja (20-23 cm): Univerzalna velikost, primerna za večino kuharskih dejavnosti. Če nameravate imeti v kuhinji le en kuharski nož, posezite po tej dolžini.
Dolg (25+ cm): Izvrstno za vse, ki pogosto pripravljajo velike porcije mesa ali zelenjave, so v kuhinji samozavestni in jim veliki noži predstavljajo pravo prednost.
Kovani ali stisnjeni nož?
Najljubši kuharski noži
Kako skrbeti za kuharske nože
Po uporabi nož sperite s toplo vodo in blagim detergentom ter ga takoj posušite. Shranjujte ga v blok, zaščitno ohišje ali magnetno ploščico. Nožev ne puščajte v predalu, saj se hitreje obrabijo. Nože redno ostrite z uporaboCilji ali abrazivnim kamnom, ali pa ga dajte strokovno nabrusiti. Preberite več o skrbi za kuharske nože...
Najboljše blagovne znamke kuharskih nožev
Meka vrhunskega jedilnega pribora je nemško mesto Solingen, ki je tudi mednarodno zaščitena označba porekla z registrirano blagovno znamko. Ta se lahko uporablja le za označevanje jedilnega pribora, ki je bil obdelan in dodelan v vseh osnovnih proizvodnih postopkih na industrijskem območju Solingen.
Med vodilnimi proizvajalci, ki že več stoletij nadaljujejo tradicijo tega jedilnega pribora, so Zwilling, Wüsthof ali Güde Solingen. Drugi zelo cenjeni kuharski noži vključujejo: Victorinox, Kovani, Dellinger ali Lion Sabatier.