Nož za filetiranje je nepogrešljivo orodje za vse, ki se ponašajo z natančnim in učinkovitim delom z mesom. Njegova glavna prednost je dolgo, ozko in prilagodljivo rezilo, ki se zlahka prilagodi obliki surovine in omogoča gladke reze z največjo natančnostjo. Čeprav ga najpogosteje povezujemo s filetiranjem rib, je njegova uporaba veliko širša - odličen je tudi za rezanje perutnine, odstranjevanje trebuha in kit iz mesa ali rezanje drobnih rezin za carpaccio, na primer.


V nasprotju s kuhinjskimi noži je nož za filetiranje zasnovan tako, da zmanjšuje količino odpadkov in zagotavlja največji možni izkoristek surovin. Zaradi prožnega rezila omogoča gladko in natančno vodenje reza vzdolž kosti ali površine mesa, ne da bi ga pri tem poškodoval.
Prav tako se razlikuje od noža za izkoščevanje, s katerim ga pogosto primerjajo:
- Noži za filetiranje majo daljše (običajno 15-20 cm) in prožnejše rezilo, ki omogoča nežno in gladko vodenje reza vzdolž kosti ali kože, kar je ključnega pomena za pridobitev popolnih filejev.
- Noži za izkoščevanje Krajši so (12-17 cm) in imajo trdnejše rezilo, ki omogoča boljši nadzor pri ločevanju mesa od kosti, na primer pri izkoščevanju piščanca ali svinjine. V primerjavi z noži za filetiranje so manj prožni, kar je prednost pri delu s čvrstim mesom in sklepi.
Kakovostni noži za filetiranje
Kako izbrati pravi nož za filetiranje?
Izbira noža za filetiranje je odvisna od namena uporabe, saj je bolj prožno rezilo primerno za občutljivo delo, medtem ko bolj togo rezilo omogoča boljši nadzor pri izkoščevanju ali rezanju večjih kosov mesa.

Z daljšim in ožjim rezilom (običajno 15-20 cm) lažje ločite meso od kože in kosti ter ustvarite popolne fileje z minimalnimi izgubami.

Nekoliko krajša in trdnejša različica (12-17 cm) je idealna za natančno odstranjevanje trebuha, kit in maščobe, pa tudi za rezanje perutnine.

Če želite, da bo vaš nož za filetiranje zdržal čim dlje, upoštevajte nekaj preprostih korakov:
- Uporabite ustrezen deska za rezanje (leseni ali plastični) in se izogibajte trdim površinam, kot sta steklo ali kamen.
- Redno ostrenje noža z mlinčkom ali brusilnikomza ohranjanje optimalne ostrine.
- Po uporabi ga operite z roko in takoj posušite, da ne poškodujete rezila.
- Shranite ga v blok na rezilu ali na magnetni ploščici, da se rezilo ne potupi ali poškoduje.
Zanesljivi bloki za nože in stojala za nože
