Predstavljamo vam izčrpen vodnik po japonskih nožih - orodjih, ki združujejo natančnost, ostrino, izdelavo in brezhibno oblikovanje. Svetovali vam bomo, kako se znajti med njimi, kako izbrati pravega in kako skrbeti zanj, da bo čim dlje ohranil svojo kakovost.
Vrste japonskih nožev
Gyuto je vsestranski kuhinjski nož, ki je podoben evropskemu kuhinjskemu nožu, vendar je lažji in ostrejši, kar omogoča finejše in natančnejše rezanje.
Zaradi tankega rezila z rahlo ukrivljenostjo je odličen za zelo fino in natančno rezanje. Primeren je zlasti za rezanje mesa, rib in manj trde zelenjave, vendar lahko opravi tudi občutljivejša dela, kot je filetiranje ali sekljanje zelišč.
Noži Gyuto
Santoku, kar v prevodu pomeni "tri vrline" ali "tri veščine", je vsestransko orodje, idealno za kuharske začetnike ali tiste, ki si v kuhinji lahko privoščijo en velik nož.
Ima široko, skoraj ravno rezilo z ravnim ali rahlo ukrivljenim robom, zaradi česar omogoča rezanje, sekljanje in rezanje različnih vrst surovin (razen morda kosti - za katere je evropski veliko primernejši).kuharski nož).
Prednost noža santoku je tudi izjemna širina rezila, ki se lahko uporablja za prenašanje sesekljanih sestavin.
Noži Santoku
Nakiri je nož, posebej razvit za rezanje zelenjave. Zaradi pravokotnega rezila z ravnim spodnjim robom zagotavlja, da se pri rezanju celotno rezilo dotika deske za rezanje, kar preprečuje nepopolne reze.
Zaradi čvrstega rezila lahko sesekljano zelenjavo enostavno prenesete v ponev ali skledo. Zaradi večje teže nožev nakiri je lažje rezati trdo zelenjavo.
Noži Nakiri
Yanagiba je simbol japonske kulinarične tradicije, saj je to nož, posebej zasnovan za pripravo sušija in sašimija ali za rezanje rib na tanke rezine, ne da bi pri tem motili strukturo mesa.
Zaradi dolgega in ozkega rezila z enostranskim robom omogoča gladko rezanje z enim potegom.
Kiritsuke je nož z dolgim, ozkim rezilom in značilno poševno konico, ki spominja na šibrovko. Ta oblika je idealna za fino in natančno rezanje ter zahtevnejše kuharske tehnike.
Kiritsuke velja za nož za izkušenejše kuharje, saj je za njegovo uporabo potrebna določena stopnja spretnosti. Vendar ga je mogoče uporabljati za rezanje rib in mesa ter za pripravo zelenjave, zato je zelo vsestransko orodje v kuhinji.
Noži Kiritsuke
Rezila japonskih nožev
Za izdelavo rezil japonskih nožev se uporabljajo različne vrste jekla:
- Najboljši med njimi je damaščansko jeklo. Je mešanica nizkoogljičnega in visokoogljičnega jekla, ki je izredno močno, zato lahko dolgo ostane ostro, hkrati pa je odporno proti koroziji in ima izjemno obliko.
- Tudi se odlikuje po svoji ostrini in moči.ogljikovo jekloVendar je bolj dovzeten za korozijo, zato je treba poskrbeti za redno vzdrževanje.
- Glavna prednost japonskih nožev iz iz nerjavečega jekla je njihova cenovna dostopnost in tudi dejstvo, da ne rjavijo. Vendar pa rezilo iz nerjavnega jekla ni tako močno, zato se hitreje otupi in ga je treba pogosteje nabrusiti.
Ročaji japonskih nožev
Tipičen japonski nož ima lesen ročaj. Vendar so danes na voljo tudi noži s kovinskimi ali kompozitnimi ročaji. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti:
- Les je eleganten in prijeten na otip, vendar lahko z leti pokaže znake obrabe in potrebuje tudi nego, da se ne izsuši.
- Kovina je videti okusno in profesionalno, vendar je lahko spolzka, zlasti če je mokra ali umazana.
- Sestavljeni je praktičen, ima dolgo življenjsko dobo, vendar običajno v kuhinjo ne vnese toliko elegance.
Kako pogosto ostriti japonski nož
Pogostost ostrenja je odvisna od pogostosti uporabe nožev:- Če z njimi delate vsak dan, jih nabrusite enkrat na 1-2 tedna.
- Če jih uporabljate le nekajkrat na teden ali celo manj, bo zadostovalo, če jih nabrusite enkrat na mesec.
- Pri profesionalni uporabi je priporočljivo ostrenje vsaj vsak drugi dan.
- Ne pozabite, da je treba nože vsaj enkrat na leto strokovno nabrusiti.
Kako očistiti japonske nože
Izogibajte se pranju v pomivalnem stroju. Vroča voda in topila v tabletah lahko postopoma uničijo strukturo rezila in ročaja ter povzročijo prezgodnjo obrabo. Zato nož po uporabi operite z mehko gobo in blagim detergentom ter ga nato temeljito posušite.z mehko krpo.
Kje shranjevati japonske nože
Nože shranjujte v blokih, regalih, na tirnicah ali v .zaščitni rokavi. Če jih prosto shranjujete v kuhinjskih predalih skupaj z drugimi orodji, se lahko poškodujejo in potupijo.
Najboljši japonski noži po ocenah strank
Znamke japonskih nožev
Eden najbolj zaželenih proizvajalcev japonskih nožev je MIYABI. Znamka, ki združuje tradicijo s sodobnimi tehnikami in izdeluje nože najvišje kakovosti. Sledi obrti mesta Seki, ki je znano po izdelavi samurajskih mečev. Za svoje nože uporablja najkakovostnejše damaščansko in ogljikovo jeklo. Poleg tega je vsak nož podvržen natančnemu postopku ročnega kovanja in brušenja, ki obsega do 100 korakov in običajno traja več tednov. Noži MIYABI niso le orodje za natančno in učinkovito pripravo hrane, temveč tudi umetniška dela, ki odražajo japonsko kulturo in tradicijo.
Drugi priljubljeni proizvajalci so Dellinger,Kovani ali Yaxell.