Po uporabi nož operite z vodo in mehko gobo z zadostno količino blagega detergenta. Nato ga takoj posušite z mehko tkaninaza preprečevanje korozije.
Nože vedno umivajte ročno in ne v pomivalnem stroju. Visoke temperature, pri katerih deluje pomivalni stroj, in topila v pomivalnih tabletah lahko poškodujejo rezilo in ročaj. Poškodbe običajno ne nastanejo nenadoma, vendar pomivalni stroj pospeši obrabo rezil.
Ostri noži ne olajšajo le priprave hrane, temveč zagotavljajo tudi varnost v kuhinji. Zato vam ponujamo koristne nasvete, kako pravilno skrbeti za nože, vključno s pranjem, shranjevanjem, uporabo in seveda ostrenjem.
Kako skrbeti za nože: 3 osnovna pravila
- jih pravilno operite,
- jih varno shranite,
- jih redno bruste.

Kakovostni izdelki za nože in pomivanje posode

- Bloki in stojala za nože so lahko dostopni, varni in dobro ščitijo rezilo. Vendar morate upoštevati, da bodo v kuhinji zavzeli nekaj prostora.
- Magnetna vodila omogočajo hiter dostop do nožev in prihranijo prostor na kuhinjskem pultu, saj jih je mogoče obesiti na steno. Vendar pa noži niso zaščiteni pred prahom in maščobami, ki se lahko pojavijo v kuhinji.
- Vložki predalov ali zaščitni rokavi pride prav, če imate prostor za nože le v kuhinjskem predalu z drugimi pripomočki ali če jih pogosto prenašate. Pomanjkljivost zaščitnih ovojev je dolgotrajno odstranjevanje nožev iz njih.
Najboljša stojala za nože po ocenah strank

- Ciljanje - vse vrste nožev lahko hitro in enostavno naostrite. Hkrati ne ostri preveč dolgočasnega rezila in je bolj primeren za redno ostrenje kot za dejansko ostrenje nožev.
- Brousek - hitro nabrusite rezilo in je primerno tudi za začetnike. Nož naostri manj natančno kot brusni kamen.
- Brusilni kamen - omogoča zelo natančno ostrenje. Primeren je za ostrenje vseh vrst nožev in ima dolgo življenjsko dobo. Za ostrenje z brusnim kamnom je potrebno nekaj spretnosti in je bolj zamudno.
Najboljši brusilniki nožev in brusilniki nožev po ocenah strank
Kako pravilno uporabljati nož
Pravilna uporaba nožev je ključnega pomena za njihovo dolgo življenjsko dobo. Rezanje naj poteka le na primernih površinah, kot so lesene ali plastične deske za rezanje. Ti le minimalno poškodujejo rezilo.
Obenem ne pozabite, da lahko različne surovine poškodujejo ali potupljajo rezilo. Na primer agrumi ali druga kisla živila, katerih kislina lahko razjeda površino noža. Nož je treba takoj po rezanju oprati.
Redno vzdrževanje nožev
Redno preverjajte obrabo in morebitne poškodbe rezil. Manjše poškodbe je mogoče popraviti z brušenjem, večje poškodbe pa je zelo težko popraviti in jih pogosto ni mogoče popraviti.

Kdaj je treba strokovno nabrusiti nož?
Redno strokovno brušenje občutno podaljša življenjsko dobo nožev. Vedno ga opravite v naslednjih primerih:- Če je nož zelo dolgočasen in mu običajno domače brušenje ne povrne več ostrine.
- Če je rezilo vidno poškodovano.
- Z običajnim brušenjem noža ni mogoče enakomerno nabrusiti po celotni dolžini rezila.
- Vsaj enkrat na leto, tudi če nož ne kaže nobenega od zgornjih znakov.