Kako skrbeti za kuhinjske nože


Ostri noži ne olajšajo le priprave hrane, temveč zagotavljajo tudi varnost v kuhinji. Zato vam ponujamo koristne nasvete, kako pravilno skrbeti za nože, vključno s pranjem, shranjevanjem, uporabo in seveda ostrenjem.


Kako skrbeti za nože: 3 osnovna pravila

  1. jih pravilno operite,
  2. jih varno shranite,
  3. jih redno bruste.
Image
1. Kako pravilno umivati nože


Po uporabi nož operite z vodo in mehko gobo z zadostno količino blagega detergenta. Nato ga takoj posušite z mehko tkaninaza preprečevanje korozije.

Nože vedno umivajte ročno in ne v pomivalnem stroju. Visoke temperature, pri katerih deluje pomivalni stroj, in topila v pomivalnih tabletah lahko poškodujejo rezilo in ročaj. Poškodbe običajno ne nastanejo nenadoma, vendar pomivalni stroj pospeši obrabo rezil.

Preparati za pomivanje posode


Kakovostni izdelki za nože in pomivanje posode

skladování nožů
2. Kje varno shranjevati nože
Nožev v predalu nikoli ne shranjujte enega na drugem. To je najpogostejši način, da se noži poškodujejo ali zbrusijo. Obstaja več načinov za pravilno shranjevanje nožev:
  • Bloki in stojala za nože so lahko dostopni, varni in dobro ščitijo rezilo. Vendar morate upoštevati, da bodo v kuhinji zavzeli nekaj prostora.
  • Magnetna vodila omogočajo hiter dostop do nožev in prihranijo prostor na kuhinjskem pultu, saj jih je mogoče obesiti na steno. Vendar pa noži niso zaščiteni pred prahom in maščobami, ki se lahko pojavijo v kuhinji.
  • Vložki predalov ali zaščitni rokavi pride prav, če imate prostor za nože le v kuhinjskem predalu z drugimi pripomočki ali če jih pogosto prenašate. Pomanjkljivost zaščitnih ovojev je dolgotrajno odstranjevanje nožev iz njih.
Bloki in stojala za nože


Najboljša stojala za nože po ocenah strank

Image
3. S čim brusimo nože
Nože je treba redno ostriti. Najbolje vsak teden do dva, odvisno od pogostosti in intenzivnosti uporabe. Za brušenje nožev lahko uporabite različna orodja za brušenje noževorodja:
  • Ciljanje - vse vrste nožev lahko hitro in enostavno naostrite. Hkrati ne ostri preveč dolgočasnega rezila in je bolj primeren za redno ostrenje kot za dejansko ostrenje nožev.
  • Brousek - hitro nabrusite rezilo in je primerno tudi za začetnike. Nož naostri manj natančno kot brusni kamen.
  • Brusilni kamen - omogoča zelo natančno ostrenje. Primeren je za ostrenje vseh vrst nožev in ima dolgo življenjsko dobo. Za ostrenje z brusnim kamnom je potrebno nekaj spretnosti in je bolj zamudno.
Žage in brusilniki


Najboljši brusilniki nožev in brusilniki nožev po ocenah strank


Kako pravilno uporabljati nož

Pravilna uporaba nožev je ključnega pomena za njihovo dolgo življenjsko dobo. Rezanje naj poteka le na primernih površinah, kot so lesene ali plastične deske za rezanje. Ti le minimalno poškodujejo rezilo.

Obenem ne pozabite, da lahko različne surovine poškodujejo ali potupljajo rezilo. Na primer agrumi ali druga kisla živila, katerih kislina lahko razjeda površino noža. Nož je treba takoj po rezanju oprati.

Tveganju so izpostavljena tudi zamrznjena živila, lupine orehov ali kosti. Zato nož temeljito očistite in ga po rezanju tako zahtevnih sestavin naostrite. Še bolje je uporabiti primernejša orodja, kot so sekljalniki.


Redno vzdrževanje nožev

Redno preverjajte obrabo in morebitne poškodbe rezil. Manjše poškodbe je mogoče popraviti z brušenjem, večje poškodbe pa je zelo težko popraviti in jih pogosto ni mogoče popraviti.

brouseni

Kdaj je treba strokovno nabrusiti nož?

Redno strokovno brušenje občutno podaljša življenjsko dobo nožev. Vedno ga opravite v naslednjih primerih:
  • Če je nož zelo dolgočasen in mu običajno domače brušenje ne povrne več ostrine.
  • Če je rezilo vidno poškodovano.
  • Z običajnim brušenjem noža ni mogoče enakomerno nabrusiti po celotni dolžini rezila.
  • Vsaj enkrat na leto, tudi če nož ne kaže nobenega od zgornjih znakov.
POGOSTA VPRAŠANJA
Najpogosteje zastavljeno vprašanje
Katere so najpogostejše napake pri oskrbi nožev?
pranje v pomivalnem stroju, nepravilno in pozno brušenje, rezanje na neprimernih površinah, prosto shranjevanje nožev v kuhinjskem predalu.
Kako pogosto moram brusiti nože?
Najbolje vsak teden ali dva, odvisno od pogostosti uporabe. Enkrat na leto pa strokovno.
Ali lahko nože pomivam v pomivalnem stroju?
To ni priporočljivo, saj lahko pomivalni stroj poškoduje rezilo in ročaj nožev.
Kakšen je najboljši način shranjevanja nožev?
Bloki za nože, stojala, magnetni trakovi ali vložki za kuhinjske predale ali zaščitne rokave.
Katera vrsta deske za rezanje je primerna za rezanje?
Najboljši so leseni ali plastični deske za rezanjeki manj otopijo rob noža.
Kdaj je primerno dati nože strokovno nabrusiti?
Če so rezila močno obrabljena ali poškodovana, jih je priporočljivo strokovno nabrusiti.
Kdaj je treba zamenjati rezila?
Če so vaši noži tako poškodovani, da jih ni več mogoče ostriti, je čas, da si poiščete nove.