Forged - japonski noži iz jekla

Oster kot britev in vrhunsko izdelan. To je tisto, kar je ročno kovano, Forged noži so simbol. To je kuhinjska dekoracija, ki vam bo služila dolga leta. Razmišljate o nakupu noža Forged, vendar ne veste, katero kolekcijo izbrati? Vodili vas bomo korak za korakom po svetu ročno kovanih nožev iz japonskega jekla. 

Kaj boste izvedeli v tem članku? 

  1. Kako so izdelani Forged noži 
  2. Razlike med 6 zbirkami nožev
  3. Kako skrbeti za Forged nože 

 

Japonski noži - Forged

Proizvodni postopek Forged nožev

Zakaj so noži Forged tako posebni? Ti neverjetni noži so kombinacija dveh držav in njunih posebnosti:

Nizozemska je znana po dovršenih potezah svojih slavnih slikarjev
 Na Japonskem se je razvila šola mojstrov nožev, ki izdelujejo nože, znane po svoji trdnosti, ostrini in dolgoživosti

Združite japonsko mojstrstvo z nizozemskim dojemanjem lepote in detajlov in dobite nož, ki reže led in je obenem prekrasen na pogled.

Zakaj je kovanje tako pomembno?

Kovanje se uporablja za utrjevanje in poenotenje materiala. Visokokakovostno kovanje nož okrepi za kar nekajkrat. Rezilo takega noža se ne bo zlahka zlomilo, saj po ustrezni toplotni obdelavi pridobi visoko odpornost in trajnost. Noži priznanih proizvajalcev so kovani pred končno obdelavo. Najpogosteje s pomočjo stroja v matrici. To je oblika, ki daje nožu začetno obliko.

Vendar pa najboljši mojstri ročno kujejo rezila po metodi prostega kovanja. To pa zahteva veliko znanja, izkušenj in spretnosti. To ni proizvodnja, ampak umetnost.

Kako se kujejo Forged noži? Oglejte si videoposnetek:

 

 

Šest različnih stilov, enaka kakovost

Forged noži so na voljo v šestih različnih kolekcijah. Vsi so ročno izdelani iz japonskega jekla vrhunske kakovosti. Razlikujejo se predvsem po dizajnu in detajlih izvedbe.

Forged Katai kuharski nož 2Forged Katai

je rojen iz morskih valov
ročno kovani z delikatnostjo subtilne lepote
ročaj iz koreninskega lesa

Navdih za ustvarjanje te kolekcije so bili morski valovi. Ročaji in rezila so ukrivljeni. Rezilo je ročno kovano iz petih plasti japonskega jekla z isto vrsto kladiva kot pri drugih kolekcijah, nato pa je kovano s fino brušenim kladivom za edinstven videz. Ročaj je izdelan iz koreninskega lesa. Les je najprej impregniran s smolo, nato pa stisnjen in izrezljan. Zaradi tega ima vsak nož unikaten videz, velikost, barvo in teksturo lesa.

Reddot 2020Katai kolekcija je postala zmagovalka Reddot Design Award za dizajn leta 2020!

 

Forged Katai kuharski nož

Forged Katai Santoku kuharski nož

dodaj v košarico

  


Forged Olive Santoku nož

Forged Olive

sem čudovit in brezčasen
 rezilo iz obstojnega japonskega jekla in ročaj iz oljčnega lesa, prepojenega s soncem
sem ljubezen na prvi pogled in se popolnoma zlijem z roko

Kombinacija vzdržljivega jekla in lepega oljčnega lesa je temelj te priljubljene izdaje. Oljčni les ima čudovito in značilno strukturo. Topel in brezčasen dizajn je še posebej primeren za sodobne kuhinje s čistimi linijami.

Forged Olive Santoku nož 18cm

Forged Olive Santoku nož

dodaj v košarico

 


Forged Sebra japonski nož za zelenjavo 2Forged Sebra

sem ličen in eleganten
kovano rezilo iz jekla
ročaj iz temnega lesa mozambik heban

Najbolj eleganten med vsemi kolekcijami, s čudovitimi, omamnimi ročaji iz temnega lesa, zaradi katerih se jih boste želeli ves čas dotikati. Ti čudoviti noži bodo krasili vašo kuhinjo še mnogo let.

Forged Sebra japonski nož za zelenjavo

Forged Sebra japonski nož za zelenjavo

dodaj v košarico

 


Forged VG10Forged VG10

sem najboljši predstavnik japonske proizvodnje par excellence
rezilo je kovano s petimi plastmi prvovrstnega japonskega jekla, ki je značilno za nože Damascus
ročaj iz luksuznega lesa korenin

Tako imenovani Damascus noži so izdelani iz dveh ali več različnih vrst jekla z različnimi lastnostmi, ki so mehansko povezani v eno celoto. To jeklo prevzame najboljše lastnosti obeh uporabljenih materialov. Trdnost in vzdržljivost noža so združeni s čudovitim in dekorativnim vzorcem na rezilu. Zato so Damascus noži sinonim za spretnost in prestiž. The VG10 serijski noži so pakirani v usnjenem ohišju.

Forged VG10 kuharski nož

Forged VG10 kuharski nož

dodaj v košarico

 


Forged Brute kuharski nož 2Forged Brute

 sem žival iz ognja in pepela
kovaški mojster, ogenj in japonsko jeklo - to je vse, kar potrebujem
nisem najlepši, ampak svoje brazgotine nosim s ponosom

Popolnoma kovani noži so izdelani izključno iz jekla v rokah najbolj usposobljenih kovačev, ki delajo za podjetje Forged. Niso polirani, zato so vidne sledi kovanja, vsak kos pa je unikaten. Za ljubitelje čiste obrti brez polepšav.

Forged Brute kuharski nož

Forged Brute kuharski nož

dodaj v košarico

 


Forged IntenseForged Intense

sem mirna sila
polno kovani nož z majhnimi poudarki
skrbno spoliran za dovršen videz

Ti noži so "intenzivni, vendar niso grobi". Za razliko od popolnoma kovanih nožev serije Brute, je serija Intense bolj prefinjena, umirjena in tradicionalnega videza. Če imate radi nože s kovinskim ročajem, vendar z bolj dovršenim dizajnom, je ta kolekcija prava za vas.

Forged Intense univerzalni nož

Forged Intense univerzalni nož

dodaj v košarico

 

 

Vsaka od kolekcij Forged vključuje celotno serijo nožev, odvisno od njihove uporabe. Oglejte si nože Forged:

Oglejte si nože Forged

O razlikah med posameznimi noži si lahko preberete v našem nakupovalnem vodniku.

 

 


Kako vzdrževati Forged nože

Forged noži so ročno ustvarjeni izdelki. Njihova izdelava temelji na večstoletni japonski tradiciji. Ti noži bodo vaši zvesti spremljevalci še vrsto let. Vendar to niso industrijski izdelki in zahtevajo posebno nego:

  • Forged noži niso primerni za pomivanje v pomivalnem stroju 
  • sperite jih v topli vodi z nežnim detergentom
  • posušite jih s krpo takoj po pomivanju
  • če je nož dlje časa v stiku s tekočino, se na njegovi površini lahko pojavijo rjasti madeži
  • pred prvo uporabo nož očistite, saj je prekrit z zaščitno folijo, ki omogoča varnejši transport in shranjevanje
  • ročaji nožev iz kolekcij Brute in Intense vam bodo nekaj časa mazali roke, saj so prevlečeni z zaščitno plastjo, ki bo kmalu izginila
  • če nožev ne uporabljate dlje časa, jih je priporočljivo rahlo namazati z naravnim oljem, npr. oljčnim ali sončničnim
  • nože z lesenim ročajem je treba občasno (odvisno od tega, kako pogosto jih uporabljate) naoljiti z enakim oljem, kot ga uporabljate za vzdrževanje rezalnih desk

 

Proces izdelave Forged nožev je pravo doživetje, zato verjamemo, da bo doživetje tudi njihova uporaba.