Nož za bodala - majhen, velik pomočnik za številna opravila

nože špikovací

Natančen, oster in večnamenski. To je nabodalo, ki lahko poleg nabadanja mesa, za katerega je bilo ustvarjeno, očisti tudi zelenjavo ali pomaga pri izkoščevanju. Je nekoliko (2-3 cm) daljše od klasičnega nož za zelenjavo, se mnogim zdi primernejši in tako postane "mali univerzalni nož" v njihovi kuhinji. Pri izbiri najboljšega vam lahko pomagamo.

Noži s konicami

Primerjajmo

Noži s konicami proti nožem za zelenjavo

spikovaci nuz
Noži s konicami
  • Daljše in ožje rezilo (9-13 cm) za natančno delo.
  • Tanko rezilo zmanjšuje upor pri rezanju in zagotavlja največjo natančnost.
  • Ostra konica zlahka prodre skozi vlakna mesa in olajša nabodanje.
  • Odličen je tudi za izkoščevanje manjših kosov mesa, odstranjevanje kit ali kože, pa tudi za drobno rezanje zelišč, citrusov ali česna.
  • Tanko rezilo zmanjšuje upor pri rezanju in zagotavlja največjo natančnost.

Noži s konicami

nuz na zeleninu
Noži za zelenjavo
  • Krajše rezilo (7-10 cm) za največji nadzor pri delu.
  • Širše in močnejše rezilo je primerno za lupljenje, rezanje in rezanje.
  • Idealen za obdelavo manjše zelenjave in sadja - čiščenje, strganje, rezanje.
  • Ravno ali rahlo ukrivljeno rezilo za lažje rezanje na deski za rezanje in v roki.
  • Z njimi lahko narežemo tudi manjše sire, narežemo čokolado ali dekorativno izrežemo zelenjavo in sadje.

Noži za zelenjavo


Priljubljeni noži za bodice


špikovací nůž
Za kaj je dobro nabodalo
  • Pri pripravi mesa - Če pogosto pripravljate meso, bodisi goveji file, svinjsko pečenko ali perutnino, vam bo nabodalo pomagalo pri natančnem rezanju in vstavljanju slanine ali zelišč.
  • Za izkoščevanje manjših kosov mesa - Zaradi tankega rezila in ostre konice je idealen za odstranjevanje kosti s piščančjih stegen ali kunčjega mesa.
  • Za obrezovanje manjše zelenjave in sadja - Z njim lahko preprosto odstranite peške, olupite agrume, sesekljate česen ali natančno narežete jagode in druge majhne sestavine.
  • Za vse, ki želijo imeti nadzor nad rezom - Primeren tako za profesionalne kuharje kot za domače navdušence, ki cenijo natančnost in udobno upravljanje noža.
  • Za fino kulinariko - Naj gre za čiščenje gob, oblikovanje testa ali izrezovanje okrasnih vzorcev iz sadja in zelenjave, nabodalo nožPri teh dejavnostih je v veliko pomoč tudi .
nuz spikovaci
Kako izbrati najboljši nož
  • Material rezila - Kakovostni noži so izdelani iz nerjavnega ali ogljikovega jekla, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo in brezkompromisno ostrino. Nekateri modeli imajo tudi posebno prevleko za boljšo odpornost proti koroziji.
  • Dolžina rezila - Običajno se giblje med 8 in 12 cm, pri čemer so krajši (8-10 cm) primerni za natančno delo, daljši (10-12 cm) pa so bolj vsestranski. V obeh primerih pa gre za kratke nože, ki zagotavljajo največjo natančnost in spretnost.
  • Ročaj - Biti mora ergonomičen, saj lahko dobro delate le z nožem, ki se odlično prilega vaši roki. Kar zadeva material, so leseni ročaji videti elegantno, vendar lahko sčasoma kažejo znake patine, medtem ko ročaji iz nerjavnega jekla in plastike niso tako elegantni, vendar so zelo trpežni in enostavni za vzdrževanje.
  • Uravnoteženje - Le pravilno uravnoteženo rezilo omogoča natančno vodenje reza in povečuje udobje pri delu.
Noži s konicami
Naš nasvet
Preberite tudi
->
noze na maso
Vse o nožih za meso
Iščete nož za pripravo mesa, ki ni nož za vilice? Za vas imamo popoln vodnik po nožih za meso.
spikovani nuz
Podaljšajte življenjsko dobo noža
Kako pravilno skrbeti za nož za nabodala
Če želite, da bo vaš nož zdržal čim dlje, ga je treba dobro negovati:
  • Vedno rezati na mehkem ploščepo možnosti iz lesa ali plastike. Steklene ali kamnite deske za rezanje so preveč trde in lahko hitro zbrusijo nož.
  • Po vsaki uporabi nož ročno sperite v topli vodi in blagem detergentu ter ga takoj posušite z mehko krpo.tkaninada preprečite poškodbe rezila ali korozijo.
  • Pomivalni stroj ni primeren za nože, saj lahko agresivna čistila in visoke temperature skrajšajo življenjsko dobo materiala in poškodujejo ročaj.
  • Periodično ovijanje z ostrilom ohranja ostrino rezila, občasno brušenje na brusilnem kamnu ali profesionalno brušenje pa zagotavlja, da nož ohrani svojo natančnost dolga leta.
  • Za varno shranjevanje priporočamo magnetno palico, lesen blok ali zaščitno torbico, da se rezilo ne bi potupilo.
Vse o negi nožev

Priljubljeni bloki za nože in stojala za nože


spikovaci nuz

Najboljši noži za nabadanje na trgu

Med najboljšimi proizvajalci nožev za obrezovanje so predvsem nemške blagovne znamke z dolgo tradicijo in natančno izdelavo. Wüsthof je sinonim za popolno ostrino in uravnoteženost, zato so njegovi noži prednostna izbira tako profesionalcev kot zahtevnih domačih kuharjev. Zwilling združuje tradicijo izdelave s sodobnimi inovacijami in ponuja nože z odlično vzdržljivostjo in dolgo življenjsko dobo. Za prave poznavalce velja omeniti Güde Solingen, blagovne znamke, ki je specializirana za ročno izdelan nakit in trgu ponuja dragulje rezbarske umetnosti neposredno iz znamenite nemške metropole Solingen.
POGOSTA VPRAŠANJA
Najpogosteje zastavljeno vprašanje
Kakšna je razlika med nožem s konicami in kuhinjskim nožem?
Nabodalo je manjše, ožje in ima ostrejšo konico, zato je idealno za natančna opravila, kot so nabadanje mesa, izkoščevanje ali nežno rezanje sadja in zelenjave. Uporabni nož je večji, trdnejši in primernejši za splošno rezanje ali sekljanje, vendar ne omogoča toliko nadzora nad podrobnostmi.
Ali je boljše togo ali prožno rezilo?
Trdno rezilo je primernejše za obdelavo mesa in trših sestavin, medtem ko je prožnejše rezilo lažje za natančna opravila, kot je filetiranje ali lupljenje.
Kako pogosto je treba brusiti nož?
Odvisno od načina uporabe, vendar je priporočljiva redna obdelava z brusnim kamnom in občasno brušenje na kamnu ali brusilniku.
Ali lahko nož operem v pomivalnem stroju?
Raje ne bi! Pomivalni stroj skrajša življenjsko dobo rezila in ročaja.
Kako skrbeti za nabodalo?
Nož vedno umijte ročno in ga takoj posušite. Z rednim brušenjem boste zagotovili, da bo nož ohranil svojo ostrino več let.