Predstavljajte si vonj po mesu z žara, sočni zelenjavi ali popolnoma pripravljeni ribi, ki ga lahko uživate v udobju svojega doma kadar koli v letu. Ste pripravljeni odkriti skrivnost, kako iz običajnih večerij narediti nepozabna gastronomska doživetja? Skupaj z nami se potopite v svet žara in odkrijte vse razloge, zakaj je kakovostna žar ponevznana tudi kot ponev za steake, ki je neprecenljiv pomočnik vsakega kuharja.
V udobju lastne kuhinje pecite na žaru kot kuharski mojster!
Žar ni le priložnost za poletne večere na vrtu, temveč je lahko čaroben del vaše vsakodnevne kuhinje.Ponev za peko na žaru prinaša okus in vzdušje žara na prostem v udobje vašega doma. Ne le, da bodo vaši hrani dali nezamenljiv videz žara, ampak bodo postali tudi eleganten in praktičen dodatek vaši kuhinji.
5 dobrih razlogov, zakaj si omisliti ponev za peko na žaru
- Z žara lahko pripravite zdrave in okusne jedi z značilnimi značilnostmi žara, ne da bi za to potrebovali velik žar.
- Odlična je za kuhanje mesa, zelenjave, rib in celo sadja z minimalno uporabo olja.
- Značilna rebra na dnu ponve zadržujejo odvečno maščobo in sokove, ki jih nato zlahka odlijete, ter preprečujejo, da bi se hrana dušila.
- Če že vlagate v kakovostno meso, ste s posebno ponevjo za žar še korak bližje popolnemu zrezku.
- Nenazadnje je pečenje na žaru na rešetki hitrejše, natančnejše in manj naporno kot pečenje na odprtem ognju.
Kaj morate upoštevati, preden začnete iskati najboljšo ponev za žar
Pri izbiri ponve za žar je treba upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na to, ali boste z izbranim kosom zadovoljni.
Nekaj za opazovanje:
- Material, iz katerega je posoda izdelana: Vedno izbirajte kakovostne in preverjene materiale glede na njihove posebne lastnosti, zdravstveno varnost ali zahteve glede vzdrževanja.
- Neprijemljivost površine: Zelo dobra lastnost ponve je tudi njena neprijemljiva površina, ki se pri obračanju ne prijema na hrano in zagotavlja lažje čiščenje.
- Vrsta štedilnika v vaši kuhinji: Iščeš ponev za žar za indukcijo ali kuhaš na plinski ali električni kuhalni plošči? Ali boste ponev uporabljali v pečici ali na običajnem žaru? Prepričajte se, da izbrana ponev izpolnjuje te zahteve.
- Oblika posode: Kvadratne ponve so posebej primerne za peko mesa in rib na žaru ter na splošno za pripravo jedi, ki jih ni treba mešati.
- Velikost posode: Za eno ali dve osebi lahko zadostuje manjša ponev, za več lačnih ljudi pa se ne bojte poseči po enem od večjih modelov.
Material v glavni vlogi: zaradi katerega se bodo zrezki švicali od blaženosti?
Jeklene ponve za žar
Za jeklo sta značilni odlična vzdržljivost in stabilnost. V kuhinji ga boste cenili zaradi njegove sposobnosti dobrega prevajanja toplote in naravnih lastnosti, ki se ne prijemajo,
ki se bodo z vsako uporabo še povečale. Toda že na samem začetku morate jekleno ponev za peko na žaru najprej ustrezno poškropiti.
- Hitro ogrevanje
- Dobra toplotna prevodnost
- Naravna, sčasoma vse večja odpornost proti prijemanju
- Visoka odpornost
- Dobro se razume tudi z indukcijo!
- Zahteva redno vzdrževanje
- Jeklene ponve lahko ob nepravilni negi zarjavijo
Litoželezne ponve za žar
Litoželezna ponev za žar zagotavlja popolno prevajanje toplote, kar je še posebej pomembno pri peki mesa na žaru. Vedite, da je ta ponev težka in trdna ter vam bo ob pravilnem ravnanju služila celo življenje.
Litoželezne ponve za žar ni treba postaviti v pečico, na žar ali na odprti ogenj, saj deluje tudi na vseh vrstah štedilnikov, vključno z indukcijskimi. Ne morete je pomivati v pomivalnem stroju, saj lahko s tem poslabšate njene lastnosti, ki se ne prijemajo.
- Enakomerna porazdelitev in ohranjanje toplote med kuhanjem zmanjšujeta porabo energije.
- Neprekosljiva vzdržljivost
- Vsestranskost - kuhajte na plinu, indukciji, žaru ali štedilniku, pecite v pečici. Litoželezne ponve ne bo nič zmotilo.
- Žarjenje na litoželezni ponvi je nežno in ohranja hranilne snovi.
- Slabše rokovanje zaradi teže
- Ni priporočljivo prati v pomivalnem stroju
Titanove ponve za žar
Titan je močan in lahek material, titanova ponev za žar pa vas bo navdušila z odlično neprijemljivo površino, na kateri bi lahko z malo pretiravanja sekali drva. Vendar vam ni treba iti tako daleč - na titanovi površini delajte le s kovinskim orodjem, ponev pa lahko varno operete v pomivalnem stroju ali jo po potrebi zdrgnete z grobo krtačo, ne da bi tvegali nastanek prask.
iz titana
- Lahka stran
- Popolnoma neprijemljiv
- Odpornost na praske
- Enostavno vzdrževanje in čiščenje
- Titanove ponve za žar imajo lahko višjo ceno kot drugi materiali
- V primerjavi z jeklom in litim železom ima titan nekoliko slabšo toplotno prevodnost.
Aluminijaste ponve za žar
Prednost aluminijastih pekačev za žar je, da jih je zaradi njihove teže enostavno uporabljati. Hkrati se hitro segrejejo na želeno temperaturo in dobro prevajajo toploto. Sama aluminijasta površina ni primerna za stik s hrano, vendar to pogosto prepreči nelepljiva prevleka na ponvi. Preden se navdušeno lotite nakupa, pa velja omeniti tudi pomanjkljivosti. Te so nedvomno krajša življenjska doba, ne tako dobra obstojnost in dimenzijska stabilnost ter nenazadnje nevarnost poškodb zgornje plasti, ki se ne prijema. Pri Kulini zato priporočamo, da izberete (ne le) aluminijaste ponve preverjenih in kakovostnih blagovnih znamk.
ponve za žar
- Lahka in enostavna za rokovanje
- Hitro se segrejejo na želeno temperaturo in dobro prevajajo toploto.
- So cenovno ugodnejši od modelov iz drugih materialov.
- Aluminij se lahko zlahka deformira
- Občutljivost za praske na zgornji plasti, ki se ne prijema
Jakub Černý, vodja nabave v podjetju Kulina
Kakovostna ponev za žar lahko pomeni razliko med običajnim obrokom in pravim kulinaričnim doživetjem. Če ste ljubitelj žara in želite uživati v hrani v udobju svojega doma ali če se vam preprosto ne ljubi prižgati vrtnega žara, vam ne bo žal, da ste kupili ponev za peko na žaru. Če želite kos, ki bo izpolnil vaša pričakovanja in jih morda s svojo vsestranskostjo celo presegel, posezite po trpežni litini ali jeklu, za popolno neprijemljivost in enostavno čiščenje pa si omislite ponev iz titana.
Najboljše ponve za žar po ocenah strank
Katere lastnosti je treba iskati pri ponvah za žar?
Neprijemljiva in dobra toplotna prevodnost za hitro izvlečenje in ohranjanje vitaminov
Ponev mora imeti kakovostno neprijemljivo površino za enostavno pripravo hrane in čiščenje. Še posebej takrat, ko pripravljate zrezke, si tega res ne želite, da je površina ponve tista, ki bo razstavni kos mesa spremenila v neugledno zažgano stvar s starimi podplati.
Združljiv s kuhalno ploščo, pečico in pomivalnim strojem
Da bi bila ponev uporabna, mora biti združljiva z vrsto štedilnika, ki ga imate doma. To še posebej velja, če kuhate na indukcijski plošči. Zato vedno izberite ponve in lonce s feromagnetnim dnom. Če se vam zdi ročno pomivanje posode nepredstavljiva muka, se prepričajte, da je izbrani model ponve za žar zaradi uporabljenih materialov primeren tudi za pomivanje v pomivalnem stroju.
Velikost in oblika ponve za žar
Velikost mora ustrezati vašim potrebam - manjša za posameznike ali pare, večja za družine. Nato izberite obliko posode glede na svoje želje - kvadratna ponev je primerna za peko mesa in rib ter na splošno za vse jedi, ki jih ni treba preveč mešati. Pri okrogli ponvi boste še posebej cenili priročnejše in učinkovitejše mešanje sestavin.
Ali pečete na žaru z indukcijo? Pametno izberite ponev!
To je bilo že večkrat povedano, vendar če bi morali eno pravilo pustiti v kamnu, bi bilo to pravilo o indukciji: za indukcijsko kuhanje potrebujete posoda s feromagnetnim dnomda bi pravilno reagiral z indukcijsko ploščo. Zato se prepričajte, da vsak model izpolnjuje to zahtevo, sicer z indukcijo ne boste veliko kuhali.
S kakovostnimi noži dopolnjujte svoje doživetje ob peki zrezkov
Popoln zrezek si poleg popolne ponve za peko na žaru zasluži tudi visokokakovostno orodje za serviranje. Da bo doživetje vsakega grižljaja še boljše, opremi za peko na žaru dodajte vrhunske nože za steake, ki so idealen pripomoček za enostavno rezanje tudi najbolj sočnih zrezkov. Oglejte si našo ponudbo priporočenih nožev za steake
Končni povzetek ali končni kontrolni seznam za izbiro najboljše ponve za peko na žaru
Že veste, da si želite v svoji kuhinji privoščiti žar, in s kotičkom očesa že pokukate v naš paleta pekačev za žar? Potem pojdite naprej!
Prepričajte se, da:
- Ponev ima nelepljivo dno. Titan je v tem pogledu popolnoma nepremagljiv, aluminij ne zaostaja veliko, vendar je nagnjen k praskam in deformacijam. Tako jeklo kot litina imata določeno stopnjo naravne nelepljivosti, ki se z uporabo in ustrezno nego povečuje.
- Material za peko na žaru dobro prevaja in zadržuje toplotokar boste cenili predvsem pri peki zrezkov na žaru. Visokokakovostne pekače za žar iz jekla ali litega železa zagotavljajo odlične rezultate.
- Vaš novi pomočnik bo pomeni napraveki jo uporabljate, bodisi gre za vrsto kuhalne plošče (zlasti pri indukciji), pomivalni stroj ali možnost pečice.