Jeklo je trpežno, dobro prevaja toploto in vam bo služilo več let. Ker ima delno naravne nelepljive lastnosti (vendar z ustreznim začetnim žganjem in vzdrževanjem), ne potrebuje dodatne površinske nelepljive obdelave. Zaradi tega je kuhanje na jeklu nežno in zdravju varno.
Želite kuhati učinkoviteje, bolj zdravo in lažje? Potem je gotovo, da Kakovostna ponev z nelepljivo prevleko bo postala vaš najboljši prijatelj v kuhinji.. Če vas zanima, kakšne so lastnosti sodobnih nelepljivih površin, zakaj je vsaj ena takšna kakovostna ponev danes v kuhinji popolnoma nepogrešljiva in, kar je najpomembneje, kako izbrati pravo ponev z nelepljivo površino, ostanite z nami.
Malo zgodovine: od teflona do titana in diamantov
Začetki nelepljivih površin segajo v laboratorije; njihov razvoj se je začel v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko so odkrili spojino PTFE, danes znano kot teflon. Od prvotne uporabe v vojaške namene se je zaradi svoje toplotne odpornosti, skoraj popolne nelepljivosti, enostavnega čiščenja in sposobnosti kuhanja z minimalno količino maščobe kmalu znašla tudi v naših kuhinjah.
Toda nič ni rožnato, zato so se zaradi skrbi za zdravje razvili keramični premazi proti prijemanju, ki zagotavljajo večjo vzdržljivost in varnost, ter celo različice s titanovim in diamantnim premazom za še boljšo odpornost in toplotno prevodnost.
V programu Kulina lahko izbirate med široko paleto ponev z neprijemljivo prevleko.od tradicionalnega aluminija, jekla, železa ali litine do luksuznega titana. Vsak material ima svoje edinstvene lastnosti, naj gre za trpežnost, zdravstveno ustreznost, toplotno prevodnost in nenazadnje ceno. Skupaj raziščimo, katera ponev bo najboljša izbira za vašo kuhinjo.
ponev z neprebojno plastjo
Ponev z nelepljivo površino ima številne prednosti, ki jih bodo cenili vsi, ki bodo stopili k štedilniku. Oglejmo si nekaj ključnih prednosti, ki jih prinašajo ponve z nelepljivo površino:
Nekaj slabosti, ki jih je treba upoštevati pri nekaterih materialih
Čeprav imajo ponve z nelepljivo površino na splošno številne prednosti, je treba paziti, da izberete ustrezen material in poznate njegove omejitve.
- Omejitve pri visokih temperaturah in uporabi kovinskih orodij: Glavna pomanjkljivost nekaterih ponvic z neprijemljivo površino je njihova omejena odpornost na visoke temperature, ki lahko poškodujejo neprijemljivo površino in skrajšajo življenjsko dobo ponve. Paziti je treba tudi na uporabo pripomočkov, ki ne poškodujejo površine - zato kovinska orodja zamenjajte z lesenimi ali silikonskimi za bolj občutljive površine, običajno teflonske ali keramične.
- Obraba in potreba po zamenjavi: Cevi z nanesenim nelepljivim premazom nimajo tako dolge življenjske dobe kot njihove jeklene ali litoželezne kolegice. Po določenem času uporabe se lahko površina kljub ustrezni negi poškoduje in izgubi svoje nelepljive in varnostne lastnosti.
- Možno tveganje za zdravje, če je površina poškodovana: Pri poškodbi neprijemljive površine ponve se lahko sproščajo delci ali kemikalije, ki so lahko škodljivi, kar še posebej velja za starejše ponve s premazi na osnovi PTFE (kot je teflon). Na srečo so z novejšimi tehnologijami in materiali ta tveganja čim manjša, vendar je še vedno pomembno, da ste pozorni na pravilno nego in pravočasno zamenjavo ponve.
Najboljše ponve brez prijema po ocenah strank
Kako se različni materiali obnesejo?
Kaj lahko rečemo, bela keramična površina ponvic je elegantna in lepa. Vendar pa sama nelepljivost ni najboljša, zato morate uporabiti vsaj malo maščobe. Vendar pa je keramična ponev enostavna za vzdrževanje in je v primerjavi na primer s teflonsko nekoliko bolj trpežna, poleg tega je ne boste tako zlahka opraskali.
Lito železo je še en material, ki je naraven, nestrupen in delno naravno nelepljiv. Litoželezna ponev vas bo za pravilno vzdrževanje nagradila z dolgo življenjsko dobo, izjemno in dimenzijsko stabilnostjo.
Prednost je, da lahko litoželezno ponev varno uporabljate na vseh vrstah štedilnikov, tudi na indukcijskem. Po začetnem žganju in večkratni uporabi se nelepljive lastnosti še povečajo.
Titanova posoda vam bo zagotovila izjemno odpornost proti obrabi in dolgo življenjsko dobo. Posoda iz titana združuje dobro toplotno prevodnost z zelo dobro stopnjo neprijemljivosti, kar zagotavlja učinkovito in zdravo kuhanje.
Titan je tudi lahek, enostaven za rokovanje in vzdrževanje, tudi v pomivalnem stroju. Morda se zdi, da so titanove ponve polne prednosti, vendar bodite pripravljeni, da za te prednosti v primerjavi z drugimi materiali plačate nekaj več.
Aluminij sam po sebi ni ravno najprimernejši za zdravo kuhanje. Zato imajo aluminijaste ponve nelepljivo prevleko, ki ščiti hrano in zagotavlja enostavno pripravo.
Aluminijaste ponve so na splošno lahke in tudi cenovno dostopne, vendar je njihova pomanjkljivost, zlasti pri cenejših modelih, da se lahko zlahka poškodujejo, bodisi zaradi deformacije pri višjih temperaturah bodisi zaradi praskanja nelepljive prevleke. Tako kot drugje se tudi tu splača investirati v kakovostno ponev preverjene blagovne znamke.
Silikonski, leseni in plastični pripomočki
Sodobna posoda z neprijemljivo površino je zdaj v nekaterih različicah precej odporna na praske. Kljub temu je še vedno smiselno uporabljati posodo iz materialov, ki odpravljajo tveganje poškodb, kot so les, plastika ali silikon.