Ponev s pokrovi: nasveti za izbiro


Ali ste vedeli, da ponve s pokrovi prihranijo energijo, saj pospešijo kuhanje do 30 %? To je posledica akumulacije toplote pod pokrovom. Res pa je tudi, da kuhanje s pokrovom ni primerno za vse jedi. Zato smo za vas pripravili nekaj pomembnih informacij tako o ponvah s pokrovi kot o kuhanju v njih.


Primerjava izdelkov
Pokrov steklene posode
sklenena poklice
  • Stekleni pokrovi omogočajo spremljanje celotnega postopka kuhanja, ne da bi jih morali dvigniti. Poleg tega so trpežne, primerne za uporabo v pečici in primerne za pomivanje v pomivalnem stroju.
  • Steklo je po naravi krhko in zato nagnjeno k razbitju. Stekleni pokrovi so običajno težji.
Pokrov posode iz nerjavečega jekla
nerezova poklice
  • Pokrovi iz nerjavečega jekla so zelo odporni na praske, korozijo in visoke temperature. Lahko jih pomivate v pomivalnem stroju, pečete v pečici in so običajno lažji od steklenih.
  • So nepregledne, zato morate, če želite preveriti hrano, dvigniti pokrov, kar lahko moti proces kuhanja.
Silikonski pokrov posode
silikonova poklice
  • Silikonski pokrovi so lahki in prilagodljivi, zato jih je enostavno shranjevati. Odporni so tudi na visoke temperature in so primerni za uporabo v pečici, celo v mikrovalovni pečici.
  • Tako kot nerjavno jeklo je tudi silikon neprosojen. Pri pranju v pomivalnem stroju lahko silikonski pokrovi absorbirajo vonjave, ki nastanejo pri pranju.
panev s poklickou

Posode s pokrovi: vrste in uporaba

litinove panve s poklici

Litoželezne ponve s pokrovi

Odlične so za dolgotrajno uporabo in enakomerno porazdelitev toplote. Primerne so tudi za peko v pečici. Vendar so težke in zahtevajo posebno nego.

Glej .

Nerezová pánev s poklicí

Posode iz nerjavečega jekla s pokrovi

So odporne na praske in primerne za različne načine kuhanja. Vendar pa lahko potrebujejo več maščobe, da hrana ne porjavi.

Glej .

neprilnave panve s poklici

Ponev s pokrovom, ki se ne prijema

Zato jih je mogoče kuhati skoraj brez maščobe in jih je enostavno čistiti. Vendar so občutljive na praske, njihova površina pa se lahko pri visokih temperaturah poškoduje.

Glej .

ocelova panev s poklici

Jeklene ponve s pokrovi

So trpežne in vsestranske, njihova površina pa se ob pravilnem ravnanju naravno ne prijema. Po navadi so težke, zlahka se pregrejejo in zahtevajo posebno nego.

Glej .

Vareni v panvi s poklici
Kaj se kuha pod pokrovom?
Globoka ponev s pokrovom je vsestransko kuhinjsko orodje, ki ne sme manjkati v nobeni kuhinji. Ponuja širok spekter uporabe:


Dušenje in počasno kuhanje

Pokrov pomaga ohranjati toploto in vlago v ponvi, zato je idealna za dušenje mesa, zelenjave ali pripravo omak. Omogoča tudi počasno kuhanje, pri katerem se okusi bolje povežejo.


Parjenje

Posode s pokrovi so nepremagljive za uspešno kuhanje v pari. Na dno posode preprosto dodajte malo vode, postavite košaro za kuhanje na pari s sestavinami, pokrijte s pokrovom in počakajte, da se vaša jed skuha. Za ta namen je primeren tudi vok s pokrovom.


Priprava riža

Pokrov je odličen pomočnik pri pripravi riža in riževih jedi, kot so rižota, pilav itd. Ohranja namreč konstantno temperaturo in vlažnost, kar je ključnega pomena za doseganje prave konsistence.


Peka v pečici

Globoke posode s pokrovi boste cenili tudi pri pripravi jedi, ki se začnejo kuhati na štedilniku in končajo v pečici. Litoželezne ponve s pokrovi so idealne za ta namen, vendar so primerni tudi drugi materiali.


Zadrževanje toplote

Ne smemo pozabiti tudi na osnovno funkcijo pokrova, in sicer, da se bo hrana po kuhanju veliko počasneje ohlajala, če jo pokrijete.
Pan police


Kakovostni pokrovi za ponve

Naš nasvet
Preberite tudi
->
jakou velikost panve
Kako izbrati pravo velikost posode?
Niste prepričani, kakšno velikost posode bi uporabili? Svetovali vam bomo, kako jo določiti.
nejlepší pánve s poklicí
Kakovostne ponve s pokrovi
Posode s pokroviWOLL so znani po svojih neprekosljivih lastnostih, ki se ne prijemajo. Izdelane so iz titana, ki je zelo trpežen, zato vam bo ta posoda služila res dolgo. Še en nemški proizvajalec posod s pokrovi je Fissler, ki je specializirano za posodo iz nerjavečega jekla, ki je zasnovana tako, da enakomerno prevaja toploto in je trpežna. Tudi francoske litoželezne ponve s pokrovi so dolgotrajne .Staubki so neprekosljivi pri počasnem kuhanju in dušenju.
POGOSTA VPRAŠANJA
Najpogosteje zastavljeno vprašanje
Katera je najboljša ponev s pokrovom?
Ker se bolj zapletene jedi, kot so omake, običajno kuhajo v ponvi s pokrovom, je idealna globoka ponev s pokrovom ali vok s pokrovom.
Iz kakšnega materiala naj bo pokrov?
Vsak material ima svoje prednosti in slabosti. Steklo je odlično za opazovanje procesa kuhanja, vendar je težko in krhko. Nerjaveče jeklo in silikon preneseta veliko, vendar skozi njiju ne morete videti pripravljene hrane.
Ali so ponve s pokrovi primerne za indukcijske kuhalne plošče?
Da, številne ponve s pokrovi so združljive z indukcijskimi kuhalnimi ploščami. Pri nakupu se prepričajte, da je ponev označena z oznako "induction ready" ali da ima feromagnetno dno.
Ali lahko v pečici uporabljate posode s pokrovom?
Številne ponve s pokrovi so primerne za uporabo v pečici, zlasti litoželezne in iz nerjavečega jekla. Vendar se pred prvo uporabo prepričajte, da so ponev, njen ročaj in pokrov odporni na visoke temperature.
Ali lahko silikonske pokrove pomivate v pomivalnem stroju?
Da, tehnično so silikonski pokrovi primerni za pomivanje v pomivalnem stroju, saj so trpežni. Vendar pa lahko silikon absorbira vonjave iz pomivalnega stroja.