Kako zažgati jekleno ponev

Vaši prvi koraki z jekleno ponevjo

Jeklene ponve so naravno nelepljive in vam bodo resnično služile vse življenje. Vendar pa potrebujejo začetno nego, da vam bodo res dobro služile.

ocelová pánev zapečení


Goreča povsem nova ponev, tako imenovana začimba
Novo jekleno ponev je treba zatesniti, tj. na ponvi je treba ustvariti polimerno površino, ki se na eni strani ne prijema, na drugi pa ščiti pred korozijo. Kako to narediti?

  1. Novi pan pranje z vročo vodo in s pomočjo mehke gobice in kapljice detergenta odstranite z obeh strani ponve plast čebeljega voska za zaščito posode pred rjavenjem med shranjevanjem.
  2. Pan temeljito posušite..
  3. Vklop kuhalne plošče za srednjo moč in nanj postavite posodo. V ponev vlijte približno 1 mm olja in pustite, da se segreje, dokler se olje ne začne kaditi (med gorenjem ponev obračajte, da se olje razlije po notranjosti ponve).
  4. Po približno treh minutah bo površina ponve začela temneti, po približno 10 minutah se bo začelo kaditi, notranjost pa bo postala rjava (oglejte si video). Rjava barva je prava barva za vašo ponev. Ne, nikoli več ne bo srebrna.
  5. Pustite ponev, da se ohladi in obrišite odvečno olje s papirnatim robčkom.
  6. Ob vsaki uporabi se ponev ponovno zažge in potemni. Preprosto povedano, bolj ko je ponev iz jekla rabljena in temnejša, boljše lastnosti bo imela.
Jeklene ponve

Najbolj priljubljene jeklene ponve po ocenah naših strank


Edina resnično zdrava nelepljiva površina je tista, ki nastane z naravnim rumenenjem na jekleni ponvi. Svetovali vam bomo, kako jo ustvariti in kako je ne izgubiti.
vareni v ocelove panvi
Kako kuhati v jekleni ponvi


Ne pozabite, da so jeklene ponve najprimernejše za rastlinska olja z visoko točko dimljenja. To so olja, ki prenesejo najvišje temperature, kot sta repično ali sončnično olje.

Preden ponev dovolj pokuhate se dolgo ogrevajte.. Le tako lahko preprečite, da bi se hrana prijela.

Hrano pripravljajte pri srednjih temperaturah. Visoka temperatura povzroči, da se hrana prilepi in, kar je še pomembneje, zažge. Hkrati sestavin ne obračajte prehitro, temveč jim pustite dovolj časa, da se oblikuje skorja in se tako odlepijo od površine ponve.

ocelove panve vypaleni
Kaj nikoli ne smete početi z jekleno ponevjo
  1. Ne pomivajte v pomivalnem stroju.
  2. Ne zmočite ga.
  3. Najbolje je, če ponve sploh ne umivate. Potresite ponev s prtičkom, na katerem je morda kapljica olja. Če pa morate ponev umiti, jo nato obrišite do suhega in jo natrite s tanko plastjo olja. Tako boste zaščitili površino.
  4. Ne uporabljajte zelo hitre ogrevalne rampe - pospeševalnik na indukciji ali najvišja stopnja na drugih kuhalnih ploščah! Vedno uporabljajte le srednje temperature.
  5. Prazne ponve ne segrevajte preveč.
Več o jeklenih ponvah
Naš nasvet
Preberite tudi
->
panve ocel de buyer
Primerjava jeklenih ponvic De Buyer: katera je prava za vas?
Razmišljate o nakupu ikonične jeklene ponve de Buyer in ste v zadregi, katero serijo izbrati? Tukaj je priročen pregled ključnih lastnosti in parametrov.
POGOSTA VPRAŠANJA
Najpogosteje zastavljeno vprašanje
Zakaj se hrana prilepi na jekleno posodo?
Verjetno zato, ker postopek sežiga ni uspel. Ponovite ga še enkrat.
Kako pravilno zatesniti novo jekleno posodo?
Ponev operite z vročo vodo in detergentom, jo osušite, nanesite tanko plast rastlinskega olja in segrevajte na srednje visoki temperaturi, dokler se olje ne začne kaditi. Pustite ponev, da se ohladi, obrišite odvečno olje in ponev ponovno na kratko segrejte.
Ali lahko jekleno posodo operem v pomivalnem stroju?
Ne, pranje v pomivalnem stroju lahko odstrani zaščitno plast in povzroči rjavenje.
Katera vrsta maščobe je najboljša za kuhanje v jekleni ponvi?
Najboljša so rastlinska olja z visoko točko dimljenja, kot sta sončnično ali repično olje. Pri visokih temperaturah ne uporabljajte masla ali oljčnega olja, saj imata nižjo točko dima in se lahko zažgeta.
Kaj naj storim, če se na jekleni posodi pojavi rja?
Odstranite ga s tanko žico ali abrazivno gobo in nato posodo ponovno zaprite.
Kako ohraniti jekleno ponev nelepljivo?
Po uporabi posodo obrišite s papirnato brisačo. Po potrebi jo operite s toplo vodo, temeljito osušite in nato namažite s tanko plastjo olja.
Ali lahko na indukcijskem štedilniku uporabljam jekleno ponev?
Da, jeklene ponve so združljive z indukcijskimi kuhalniki. Prepričajte se, da ima ponev ravno dno za optimalen stik z indukcijsko ploščo.
Kako obnoviti nelepljive lastnosti jeklene ponve?
Ponovno zaprite posodo. S tem postopkom boste obnovili nelepljive lastnosti in podaljšali življenjsko dobo ponve.