Goreča povsem nova ponev, tako imenovana začimba
Novo jekleno ponev je treba zatesniti, tj. na ponvi je treba ustvariti polimerno površino, ki se na eni strani ne prijema, na drugi pa ščiti pred korozijo. Kako to narediti?
- Novi pan pranje z vročo vodo in s pomočjo mehke gobice in kapljice detergenta odstranite z obeh strani ponve plast čebeljega voska za zaščito posode pred rjavenjem med shranjevanjem.
- Pan temeljito posušite..
- Vklop kuhalne plošče za srednjo moč in nanj postavite posodo. V ponev vlijte približno 1 mm olja in pustite, da se segreje, dokler se olje ne začne kaditi (med gorenjem ponev obračajte, da se olje razlije po notranjosti ponve).
- Po približno treh minutah bo površina ponve začela temneti, po približno 10 minutah se bo začelo kaditi, notranjost pa bo postala rjava (oglejte si video). Rjava barva je prava barva za vašo ponev. Ne, nikoli več ne bo srebrna.
- Pustite ponev, da se ohladi in obrišite odvečno olje s papirnatim robčkom.
- Ob vsaki uporabi se ponev ponovno zažge in potemni. Preprosto povedano, bolj ko je ponev iz jekla rabljena in temnejša, boljše lastnosti bo imela.