Kuhanje brez maščobe, brez napora in brez prižiganja ima svoj nesporni čar in dolga leta je bil teflon sinonim zanj. Toda kaj je z vsemi tistimi članki, ki so opozarjali na njegova zdravstvena tveganja? Bi se morali res bati in se brezkompromisno znebiti teflonske posode?ali pa je realnost povsem drugačna? Poglejmo, kakšen je teflon v resnici.
Teflon je bil prej izdelan s perfluorooktansko kislino (PFOA), kemikalijo, ki je niti človeško telo niti narava ne moreta razgraditi. Zato se je leta 2013 večina proizvajalcev v okviru mednarodnega sporazuma PFOA Stewardship Program zavezala k prenehanju uporabe te snovi, od leta 2015 pa je njena uporaba v živilski industriji trajno prepovedana.
Sodobna teflonska posoda zato velja za popolnoma varno in za staro posodo ob pravilni uporabi ni treba skrbeti - ne pregreva se in na njej ne kuhamo, če je njena površina poškodovana.
Ne pozabite, da je pri posodi, ki se ne prijema, bolj kot pri drugih posodah zagotovilo za varnost stava na kakovost. Ugledni proizvajalci zagotavljajo, da njihovi izdelki ne vsebujejo nevarnih snovi in izpolnjujejo najstrožje standarde. Medtem ko pri zelo poceni posodi, pri kateri ne morete vedeti, iz česa je narejena, ne gre le za krajšo življenjsko dobo, temveč predvsem za vaše zdravje.
Predstavljajte si, da odkrijete material, ki je tako gladek, da se nanj nič ne prilepi. Prav to se je leta 1938 zgodilo kemiku Royu Plunkettu, ko je po naključju ustvaril teflon. Prvotno je bila raziskava namenjena vojaškim namenom - teflon naj bi ščitil pred agresivnimi kemikalijami. Po vojni pa je bilo treba najti način za uporabo tega čudežnega materiala v vsakdanjem življenju.
Francoz Marc Grégoire je prvi uporabil teflon na ponvi - in tako se je rodil svet kuhinjske posode z nelepljivo prevleko! Po njegovi zaslugi cvrtje ni bilo več povezano z drgnjenjem in kuharji po vsem svetu so si lahko oddahnili.
- Keramične površineki so nekoliko manj neprijemljivi, vendar so odporni na višje temperature,
- Mineralne površinekot je granit, so prav tako manj nelepljive, vendar zelo trpežne,
- Titanove površineki združujejo izjemno robustnost z nelepljivimi lastnostmi in s tem dolgo življenjsko dobo.
Najboljše ponve brez prijema po ocenah strank
Imate doma staro teflonsko posodo? Potem je potrebna previdnost, vendar ne panika. Kot smo že omenili, so bile starejše teflonske površine verjetno izdelane z uporabo PFOA, snovi, ki je pri segrevanju na zelo visoke temperature povezana s .rakotvornost, endokrine in ledvične motnje in praktično ni odstranjen iz telesa.
Nevarnost predstavlja tudi dolgotrajno vdihavanje hlapov PFOA. Ti se začnejo sproščati pri 260 °C, od približno 300 °C naprej pa lahko povzročijo tako imenovani vročica zaradi dima iz polimerov. Ima podobne simptome kot klasična gripa, vendar v nasprotju z njo zelo hitro izgine. Vendar pa je res, da te težave bolj verjetno prizadenejo ljudi, ki delajo s PFOA v industrijskih obratih, kjer so visoke temperature precej pogoste in se hlapi sproščajo dlje časa. Pri običajnem kuhanju se teflonska ponev (če je ne pregrejete) segreje do približno 150 °C, zato ni nevarnosti za vročino zaradi hlapov polimerov.
Če imate doma hišno ptico, bodite pozorni, saj je zanjo že majhna koncentracija hlapov PFOA smrtno nevarna.
Največ pozornosti pa je treba nameniti poškodovana teflonska posoda! Zelo verjetno je, da se deli površine sproščajo v pripravljeno hrano in od tam v vaš prebavni sistem. Ta jih bo izločil, toda kdo si želi teflon v svojem telesu? Takrat je dobro zavreči staro teflonsko ponev in jo zamenjati z novo, ki ni škodljiva za vaše zdravje.
Najboljši lonci brez prijema po ocenah strank
- Izogibajte se pregrevanju
Prazne ponve ne segrevajte in vedno kuhajte na srednji temperaturi. - Nežna orodja
Pozabite na kovinske žlice in obračalke - les, plastika ali silikon so edini pravi prijatelji neprijemljivih površin. - Pozornost v primeru poškodb
Če opazite, da je površina opraskana, morate posodo zamenjati. Nihče si ne želi, da bi se v hrani znašli koščki teflona ali drugih neprijemljivih površin.
- Enostavno rokovanje
Nelepljivo jedi ima v notranjosti aluminijasto ohišje, zato so tudi velike ponve lahke in enostavne za delo. - Enostavno vzdrževanje
Ostanki hrane zlahka zdrsnejo s površine, zato čiščenje traja približno toliko časa kot pomivanje krožnika. - Razpoložljivost
Nelepljivo ponve a lonci so na voljo v različnih cenovnih kategorijah, tako da lahko izbere vsak.
Končna razsodba
Originalni teflon je vreden previdnosti, vendar je sodobna posoda, ki se ne prijema, izdelana z mislijo na zdravje, zato vam zanjo ni treba skrbeti. Če iščete popolnoma varno in hkrati neprijemljivo rešitev, je odlična izbira titanove ponve if lonciki zagotavljajo vzdržljivost, dolgo življenjsko dobo in popolne rezultate kuhanja.