Noži so osnovni element vsake kuhinjske opreme. Uporabljamo jih večkrat na dan. Kakovostni noži lahko služijo celo življenje, zato je vredno vložiti nekaj več denarja v nakup noža. In delo v kuhinji ne bo več trpljenje, ampak bo postalo užitek.
Koliko nožev potrebujete in kaj upoštevati pri izbiri noža za kuhinjo?
Kateri je odličen kuhinjski nož?
Na prvi pogled je težko ugotoviti, ali bo rezilo noža dobro rezalo (in zlasti kako dolgo). Prvi namig je lahko cena. Žal ni mogoče izdelati visokokakovostnega noža za 10 EUR. Prav tako bodite pozorni na material in način izdelave. Kakovostni noži so običajno težji, za lažje delo pa je pomembna tudi oblika ročaja in način, kako se " uleže" v roko.
Poleg funkcionalnosti ima pri izbiri noža pomembno vlogo tudi estetika. Kdo si ne bi želel vsak dan uporabljati lepega noža?
Indikatorji kakovosti noža
- postopek izdelave - najboljši noži so kovani
- material - izberite nož izdelan iz visokokakovostnega jekla, namenjenega izdelavi nožev
- cena - priznani proizvajalec je običajno garancija kakovosti
Kovani vs štancani noži
- Štancani noži so običajno izrezani iz jeklene plošče in nato brušeni
- Forged noži se kujejo ročno ali strojno.
Zakaj je kovanje noža tako pomembno?
S kovanjem se material utrdi in poveže. S tem postopkom se lahko nož večkrat učvrsti. Rezilo takega noža se ne bo zlomilo, po ustrezni toplotni obdelavi pa bo pridobilo visoko odpornost in trajnost..
Visokokakovostni noži so pred končno obdelavo vedno kovani. Večinoma v stroju z matrico. To je oblika, ki daje rezilu začetno obliko. Najboljši mojstri nato ročno kujejo rezila po metodi prostega kovanja. Danes ta tradicionalna metoda ni več proizvodni postopek, temveč umetnost..
Material
Najpogostejši materiali za izdelavo nožev so nerjaveče in visokokakovostno jeklo. Posebna podskupina so noži iz Damascus jekla, še vedno pa so zelo priljubljeni tudi keramični noži. Kot vemo, ima vsak material različne lastnosti.
Naš namig: če iščete nož, ki ga je enostavno vzdrževati, izberite izdelek iz visokokakovostnega nerjavečega jekla. Če ste bolj zahtevni, radi skrbite za svoje stvari in jih negujete, izberite nož iz kovanega jekla ali celo Damascus jekla.
-
Nerjaveče jeklo je najpogosteje uporabljen material za izdelavo kuhinjskih in žepnih nožev. Je zlitina železa, kroma in niklja ali molibdena s primesjo ogljika. Je odporen proti koroziji in poškodbam, primerno vzdržljiv in prožen. Vendar je napačno domnevati, da je popolnoma odporen proti koroziji. Če ga ne posušimo temeljito, postane top, na površini pa se lahko pojavijo madeži. Enostavno ga je nabrusiti in zdrži dolgo časa. Vendar nima enake ostrine kot noži iz ogljikovega jekla.
-
Ogljikovo jeklo je material z najvišjo ostrino. Ti noži so ostri kot britev. Čeprav hitreje postanejo topi kot rezila iz nerjavečega jekla, lahko to hitro spremenite le z nekaj potegi ostrilca. Teh nožev ni dovoljeno pomivati v pomivalnem stroju, zato jih je treba po čiščenju temeljito posušiti, saj so zelo dovzetni za korozijo. V tem so podobni puloverju iz kašmirja - nobena druga vrsta volne ni tako mehka, udobna za nošenje in obstojna, vendar je ne smete dati v sušilni stroj.
- Damascus jeklo je sestavljeno iz dveh ali več vrst jekla z različnimi lastnostmi, ki so mehansko kombinirane. Vrsta jekla, ki ga pri tem ustvarimo, prevzame najboljše lastnosti uporabljenih materialov. Trdota in trpežnost teh nožev sta združeni z lepim dekorativnim vzorcem rezila. Zaradi tega so Damascus noži najbolj razkošna vrsta rezilnega pribora.
- Keramični noži so izdelani s stiskanjem prahu cirkonijevega dioksida pod zelo visokim pritiskom in pri zelo visoki temperaturi. Ta material je izredno trd in bo postal top šele po dolgih letih intenzivne uporabe. Vendar je krhkost njihova velika pomanjkljivost. Keramičnih nožev ni mogoče uporabljati za rezanje mesa s kostmi, zamrznjene hrane ali celo trdega peciva. Zlomili se bodo pri stiskanju česna, razbili se bodo v pomivalnem stroju, ne bodo preživeli padca s pulta na tla. Prav tako jih pa doma ne boste nikoli nabrusili. Priljubljeni so postali pred leti, ko so nožem iz jekla "očitali, da sadju in zelenjavi jemljejo" vitamine in puščajo kovinski priokus. Vendar je ta trditev dvomljiva. Keramični nož naj bo v kuhinji le kot dodatek kakovostnemu jeklenemu nožu in ne kot nadomestilo.
Jakub Černý, vodja nabavne službe v Kulini
"Nož izdelan iz nerjavečega jekla" ali " kakovostnega jekla" ni dovolj, da bi lahko govorili o kakovosti noža. Ugledni proizvajalci imajo običajno patentirane materiale ali tehnologije brušenja ter podrobno opišejo vrsto in trdoto materiala.
Bodite pozorni na HRC parameter - to je stopnja trdote po Rockwellu. Bolj kot je jeklo trdo, težje je brusiti nož, vendar ima veliko boljšo vzdržljivost. Visokokakovostni kuhinjski noži imajo HRC od 52 do 56, japonski noži Damascus imajo več kot 60 HRC, sodobne vrste jekla za izdelavo nožev pa lahko dosežejo 64 do 68 HRC.
Kakšne nože potrebujete v kuhinji?
Kakovosten nož je naložba. Predvsem zato, ker en nož ni dovolj. Dobra novica je, da za osnovna kuhinjska opravila zadostujejo le trije. Veliko ljudi naredi napako, ko kupi obsežen komplet nožev, na večino od njih pa se usede prah. Pogosto lahko za isto ceno kupijo tri osnovne nože boljše kakovosti, ki bodo zanesljivi, vzdržljivi in predvsem primerni za uporabo.
Osnovna kuhinjska oprema - 3 noži
- Kuharski nož- velik nož za resna opravila
- Nož za zelenjavo in sadje - manjši nož za manjša opravila
- Nož za kruh - z nazobčanim rezilom
Katharina Kochová, solastnik družinske mesnice
Kakovostni noži ne smejo manjkati v nobeni kuhinji. Osnovni komplet mora vedno vsebovati velik kuhinjski nož ali Santoku. Katerakoli oblika vam bolj ustreza. Poleg tega pa je potreben tudi velik nazobčan nož za kruh ter za mehko zelenjavo in sadje. Tretji v kompletu je majhen ravni nož za zelenjavo ali ukrivljen lupilec za obdelavo in lupljenje.
Osnovni set nožev za vsako kuhinjo
V nadaljevanju najdete tri vrste nožev, brez katerih v nobeni kuhinji ne gre. Izbirate lahko med široko izbiro izdelkov - iz ene kolekcije ali od različnih proizvajalcev.
Nož za sadje in zelenjavo
priročen, majhen nož za lupljenje, rezanje in vsa mikro opravila v kuhinji
Vrste kuhinjskih nožev
Večino kuhinjskih opravil lahko izvedete s kuhinjskim nožem, nožem za kruh in nožem za zelenjavo. Priporočamo vam nakup drugih vrst nožev glede na hrano, ki jo redno pripravljate v kuhinji. Če ste ljubitelj rib ali perutnine, boste verjetno pogosto uporabljali nož za rezanje in nož za izkoščevanje. Če radi pečete na žaru, boste cenili set ostrih nožev za steake. Katere vrste nožev lahko izberete?
Kuharski nož vs Santoku nož
Izbira glavnega noža za kuhinjo - to je pogosto v središču naše pozornosti. Dilema je, ali izbrati klasični kuhinjski nož "nemškega tipa" ali sodobni japonski nož Santoku. Kakšna je razlika med njima?
Kuharski nož
Tradicionalni veliki in najbolj vsestranski nož s približno 20 cm dolgim rezilom in navzgor ukrivljeno konico uporablja velika večina profesionalnih kuharjev. Rez se izvaja z nihajnim gibanjem, ki se imenuje zibelka. Nož je oster in čvrst ter se z lahkoto spopade z zahtevnimi izzivi, kot je izkoščevanje mesa ali rezanje trde zelenjave, kot sta buča in rdeča pesa..
Santoku nož
Japonski kuharski nož se odlikuje po ostrini in ravnem rezilu s konico v obliki loka. Ustvarjen je za natančna opravila, kot je rezanje mesa na zelo tanke rezine ali drobno sekljanje zelenjave in zelišč. Rezanje z nožem santoku zahteva drugačno tehniko in ni primerno za rezanje na večje kose.
Naš namig: če se odločite za nakup le enega od teh nožev in ste velik ljubitelj azijske kuhinje, potem si izberite nož Santoku. Če iščete resnično vsestranski in vzdržljiv nož, potem je boljša izbira kakovosten kuhinjski nož.
Noži za meso in zelenjavo
Za svojo kuhinjo izberite vrsto nožev glede na vaše pogoste aktivnosti in glede na to, katera vrsta noža vam bolj "leži". Pogosto se srečujemo s tem, da ženske za zelenjavo in manjša opravila izberejo klasičen majhen nož, medtem ko moški za opravljanje istih opravil izberejo univerzalen srednje dolg ali dolg nož. Preostale vrste nožev lahko razdelimo v dve skupini - za zelenjavo in za meso.
Noži za sir in zelenjavo
- nož za zelenjavo - majhen praktični nož z rezilom 6-10 cm
- univerzalni nož - tanek nož z rezilom 10-18 cm
- nož za lupljenje - majhen nož z ukrivljenim rezilom je idealen za odstranjevanje raznih lis in nepravilnosti na paradižniku in za lupljenje krompirja.
- nož za sir - srednji, lahek nož z nazobčanim rezilom in dvojno konico. Pogosto ima v rezilu luknjice, da se mehki sir ne prilepi nanj. Uporabljate ga lahko tudi za rezanje paradižnika.
Noži za meso
- nož za filiranje - nož z dolgim in ozkim rezilom, s katerim lahko odlično očistite ribe in narežete dovršene fileje
- nož za izkoščevanje - nož z značilno vitkim rezilom in ravnim robom, s katerim boste zlahka odrezali meso od kosti, odstranili kite in kožo
- sekač in mesarski nož - pravo orodje za razkosavanje in rezanje velikih kosov mesa in kosti
- steak noži - set nožev za meso, odličen za serviranje zrezkov, pečenke in drugih mesnih jedi, ki jih je težko rezati z običajnim nožem
Kako negovati kuhinjske nože
Če se odločite za investicijo v vrhunski nož, potem mu morate posvetiti nekaj pozornosti. Jekleni ali keramični noži niso primerni za pomivanje v pomivalnem stroju. Jekleni noži so nagnjeni h koroziji, keramični noži pa se pogosto zlomijo. Čistila za pomivalne stroje prispevajo k mikrokoroziji jeklenih rezil. Če dajete nože v pomivalni stroj, potem vsaj poskrbite, da se ne dotikajo drugih predmetov. Najbolje je, da nož operete s toplo vodo pod pipo in ga temeljito obrišete.
Kako pravilno skrbeti za svoje nože
- čiščenje - nože operite ročno in jih dobro posušite
- shranjevanje - vedno ločeno, nože je priporočljivo hraniti v bloku za nože ali na magnetnem traku
- ostrenje - redno ostrenje olajša rezanje
Shranjevanje nožev
Noži naj ne bodo nikoli "zloženi" v predalu z drugim jedilnim priborom. Za njihovo shranjevanje lahko izberete posebne vložke za posamezne predale, blok za nože ali magnetni trak. Ko enkrat dobite lep nož bi bila velika škoda, da ga ne bi izpostavili v kuhinji. Magnetni bloki ali stenski trakovi so odlična rešitev, zaradi katere so noži vedno pri roki. Ne smete pa pozabiti, da morate nož pri odstranjevanju z magneta, potegniti proti sebi in ne navzgor. V nasprotnem primeru lahko postanejo topi. Oglejte si našo široko ponudbo blokov in magnetnih trakov:
Brušenje nožev
Lažje se je porezati s topim kot z ostrim nožem. Tudi najboljše nože je treba redno vzdrževati. Dovolj je, da jih občasno "osvežite" z brusnim kamnom. Kako to storite, si lahko ogledate v kratkem videoposnetku. Če boste redno skrbeli za rezila na ta način, bodo vaši noži rezali bolje in vam jih ne bo treba prepogosto brusiti. Profesionalni kuharji brusilnik uporabljajo vsak dan, v domači kuhinji pa vam tega ni treba početi tako pogosto. Če brušenje s kuhinjskim brusom ne zadošča za vaše nože, jih odnesite k strokovnjaku ali uporabite ostrilec ali brusilni kamen.