kozarci za vino
Kozarci za vino - Okusite vino s pristnostjo
Vino se običajno pije in okuša iz kozarca za vino. Ključna odlika dobrega vinskega kozarca je možnost, da lahko pravilno ovrednotimo okus vina, zato so vinski kozarci običajno prozorni, z majhnim številom faset ali ornamentov. Pred nalivanjem vina v kozarec za vino razmislite o uporabi dekanterja za vino za zračenje vina. Izpostavljenost kisiku izboljša okus vina, saj mu omogoča dihanje. Dekantiranje tudi zmehča tanine in tako lahko še bolj uživate v okusu.
Kakšna je razlika med kozarci za belo in rdeče vino?
V primerjavi s kozarci za rdeče vino imajo kozarci za belo manjše čaše in odprtine. Njihove stene so manj zaobljene, peclji pa daljši, da se izognejo stiku z roko uporabnika. Dve glavni vrsti kozarcev za belo vino sta:
- Kozarci za bolj kisla vina (manjši, za suha vina Rieslings, Sauvignon Blanc)
- Kozarci za polna vina (za vina, kot je Chardonnay)
Kozarci za rdeče vino z večjo površino omogočajo, da vidite in občudujete barvo in viskoznost vina med vrtenjem v kozarcu. Rdeče vino običajno potrebuje priložnost, da se odpre in pride v stik z več kisika za izboljšanje svojega okusa, saj so čaše kozarcev za rdeče vino običajno večje in zaobljene. Obstajajo tri glavne vrste kozarcev za rdeče vino:
- Bordeaux kozarci, kozarci za polna vina
- Kozarci za srednje polna vina
- Burgundijski kozarci, kozarci za lahka vina
Kako lahko izberem ustrezen kozarec za vino po svojih željah?
Pri izbiri kozarca za vino upoštevajte naslednje dejavnike:
- Upoštevajte obliko čaše
Površina vina, ki je izpostavljena zraku je odvisna od tega, kako široka je čaša vinskega kozarca. Poleg tega vpliva na to, koliko vinskega vonja absorbira vaš nos. Večje čaše bolj okrogle oblike, ki se običajno uporabljajo za rdeča vina, omogočajo večjo interakcijo zraka z vinom, zato lahko bolj občutite njegov okus. Okusi in vonji večine belih vin so blažji, manjši kozarec pa pomaga te nežnejše dišave približati nosu.
- Upoštevajte pecelj
Krajši kot je pecelj, večja je nevarnost, da boste vinski kozarec prijeli za čašo ali da bo čaša prišla v stik z vašo roko. Ker bela vina običajno zahtevajo nižje temperature, imajo kozarci za belo vino običajno daljše peclje, da se vino med držanjem kozarca ne bi segrelo.
- Upoštevajte rob
Vino lažje steče na jezik, če je rob tanek in brez odebeljenega roba. Kislost in ostrina vina se lahko okrepita z debelejšimi in bolj valovitimi robovi.
Za tiste, ki ki iščejo kakovost in odličnost,, je Kulina odlična izbira. Izbirate lahko med izdelki priznanih blagovnih znamk, kot so Eva Solo v različnih slogih, barvah in velikostih.
In če ste ljubitelji vina, potem poskrbite, da boste imeli vse pripomočke, ki jih potrebujete za pravilno odpiranje in serviranje vina. Izberite praktičen in hkrati eleganten odpirač za steklenice a dekanter za vino ali izlivnik inpreverite našo ponudbo stojal za vino, za varno shranjevanje vinskih steklenic in preprečevanje razbitja.