Noži za kruh

5 items total

Nož za kruh - nož za vsako kuhinjo

Kaj naredi nož za nož za kruh?

Nož za kruh je dolg nož z nazobčanim rezilom. Običajno je precej prožen in dovolj občutljiv, da kruh ostane nedotaknjen, hkrati pa ga lahko še vedno režete. Zobato rezilo omogoča rezanje mehkega kruha in prodiranje skozi skorjo brez nazobčanih robov ter brez drobljenja in sploščanja hlebca. Ta vrsta noža je eden od treh osnovnih nožev za vsako kuhinjo - tukaj si oglejte naš končni vodnik za nakup noža.

Na spletni strani Kulina boste našli kakovostne nože za kruh iz nerjavečega jekla zanesljivih blagovnih znamk, kot so Wusthof, Zwilling ali WMF. Izberete lahko tudi kovane nože za kruh nizozemske blagovne znamke Forged ali preverite naše najbolje prodajane nože za kruh tukaj.

Za kaj se uporablja nož za kruh?

Nož za kruh je zelo vsestranski in ga lahko uporabljate ne le za rezanje kruha. Zaradi nazobčanega rezila je odličen za rezanje mehkega (biskvitnega) in gostega peciva, vsega sadja in zelenjave s trdo lupino - paradižnika, ananasa, buč, lubenice itd.

Kako nabrusiti nož za kruh?

Nož za kruh je treba nabrusiti, vendar ga ni treba ostriti tako pogosto kot kuharski nož. Samodejnega brusilnika za zobate nože ni, zato morate to storiti ročno. Za ostrenje noža z nazobčanim rezilom potrebujete keramično ali jekleno brusilno palico. Vzemite nož za kruh, ga položite na palico in ga nekajkrat premaknite gor in dol. To je treba narediti zob po zobeh po celotni dolžini noža, pri čemer palico nežno potegnite skozi vsako nazobčanje. Nož lahko odnesete tudi k strokovnjaku.

Kako skrbeti za nož za kruh?

Če želite, da bo vaš nož za kruh dolgo služil, upoštevajte ta preprosta pravila za čiščenje in shranjevanje nožev:

  • noži so pogosto primerni za pomivanje v pomivalnem stroju, vendar priporočamo, da nož očistite ročno, saj lahko čistila za pomivanje v pomivalnem stroju poškodujejo površino jeklenega rezila
  • če ima nož lesen ročaj, ga ne dajte v pomivalni stroj
  • lesene ročaje redno mažite z lanenim oljem ali čebeljim voskom, da se ne izsušijo
  • nože shranjujte ločeno, da se rezila ne bi potujila. Uporabite blok za nože ali etui za nože
  • redno ostrite nož