Ponve za žar

1 items total
Pekač za žar IND 28 cm, s pokrovom, rdeča, železo, WOLL
120 €
WL628-2CI-010

Ponve za peko na žaru - pomembno orodje v vaši kuhinji

Ponev za žar - kaj odlikuje dobro žar ponev?

Ponve za žar so podobne standardnim ponvam za cvrtje, le da imajo drugačno dno, z rebri, za efekt žara. Izbočena rebra (običajno visoka od 0,5 do 1,5 cm), ustvarijo značilno sled ožganosti na hrani in tako jedem dodajo barvo in teksturo (oglejte si naše najbolj prodajane ponve za žar tukaj).

Rebra pa niso namenjena le temu, da bi vaš zrezek ali zelenjava lepo izgledala, ampak tudi zato, da olje in sokovi odtekajo, kar zagotavlja, da je hrana dejansko žarena in ne dušena, poleg tega pa se lažje znebite odvečne maščobe.

Ponve za žar so običajno precej težke (zlasti litoželezne ali lito aluminijaste) in imajo pogosto kvadratno obliko, kar omogoča večjo površino za peko kot pa jo standardna ponev, tako da lahko hkrati s peko steaka pripravljate tudi zelenjavo!

Kateri material je najboljši za žar ponev?

Žar ponve so običajno narejene iz litega železa, zaradi česar so precej težke, ampak ta material lahko ohranja toploto pri visokih temperaturah, kar je ključnega pomena za peko na žaru. Pred prvo uporabo ne pozabite začiniti železne ponve in če želite prebrati še kaj več o različnih materialih, ki se uporabljajo za ponve, preberitenaš celoten vodnik za ponve tukaj.

Kako uporabljati ponev za žar?

Uporaba ponve za žar se nekoliko razlikuje od uporabe običajne ponve za cvrtje, zato je treba upoštevati nekaj pravil:

  • pred uporabo ne pozabite naoljiti svoje žar ponve. Tako preprečite, da bi se hrana prijela in zagotovite popolne ožgane črte. Vendar ne uporabljajte preveč olja. Uporabite čopič za testo za mariniranje mesa in pred začetkom žarenja nekajkrat potegnite po rebrih. Ko hrano režete (po možnosti na razmeroma tanke rezine), jih prav tako namažite s čopičem
  • preden v ponev položite hrano, jo vsaj pet minut segrevajte
  • za obračanje ali prevračanje hrane uporabite kuhinjske klešče vendar v prvi minuti hrane ne premikajte. To vam bo pomagalo ustvariti značilne ožgane sledi žara
  • če želite žarenje pospešiti ali izboljšati dimljen/ožgan okus, potem uporabite ustrezno prešo ali pokrov.

Kako očistiti ponev za žar?

Ko žar ponev ohladite, jo temeljito sperite z vročo vodo in jo očistite z namočeno krpo, pri čemer se osredotočite na rebra. Ko končate, ponev osušite s papirnato brisačo.

Če uporabljate litoželezno ponev za žar, jo je po vsaki uporabi potrebno začiniti. To storite tako, da ponev s papirnato brisačo rahlo namažete z rastlinskim oljem, jo postavite na srednjo polico pečice in jo 1 uro pecite na 190 °C. Nato izklopite pečico in pustite, da se ponev ohladi.

Ponev za žar, izdelana iz visokokakovostnega materiala, je lahko odličen pripomoček v vsaki kuhinji, zato vam v Kulini nudimo ponve za žar zanesljivih blagovnih znamk. Kvadratne litoželezne žar ponve s pripadajočo prešo proizvajalca Woll, žar ponve iz aluminija ali nerjavečega jekla WMF in posebne jeklene ponve za peko na žaru z rustikalnim dizajnom, ki spominjajo na ročno kovane ponve de Buyer.