Santoku noži

9 items total
Santoku nož PRO, 18 cm, Zwilling
Santoku nož PRO, 18 cm, Zwilling
Na zalogi na spletu (4 pcs)
142 €
ZW38407181
Santoku nož Classic, z ovalnimi utori, 17 cm, Wüsthof
125 €
WU4183
Santoku nož CLASSIC IKON CREME, 17 cm, Wüsthof
157 €
WU41760
Santoku nož PROFESSIONAL "S", 18 cm, Zwilling
130 €
ZW31117181
Santoku nož CHAI DAO CLASSIC, 17 cm, Wüsthof
136 €
WU1040135617
Santoku nož ALPHA POM, 18 cm, črna, Güde
147 €
GUDE154618
Santoku nož ICE FORCE K2320614, 18 cm, nerjaveče jeklo, Tefal
20,75 €
TEFK2320614
Santoku nož INGENIO K1530414, 13 cm, keramika, Tefal
28,29 €
TEFK1530414

Noži Santoku - eden najbolj univerzalnih nožev v vaši kuhinji

Kaj je nož Santoku?

Nož santoku je zelo vsestranski nož srednje velikosti, ki se lahko uporablja za številna kulinarična opravila. Nož izvira iz Japonske in ima široko rezilo brez konice, vendar z dolgo hrbtno stranjo, ki je ukrivljena navzdol in se stika s sprednjim rezilom z ravnim robom. Dolg je od 12 do 20 cm, nima vzglavnika, ima uravnoteženo težo in je lahek za držanje.

Kakšna je razlika med nožem Santoku in kuharskim nožem?

Domači kuharji in profesionalni kuharji uporabljajo nože santoku in kuharske nože za različne naloge rezanja. Kakšne so razlike med tema dvema vrstama nožev? Noži Santoku imajo krajše rezilo kot kuharski noži, njihovo rezilo pa je navadno enostransko v nasprotju z dvostranskimi kuharskimi noži. Ker nima konice, omogoča rezanje z enim samim rezom navzdol, medtem ko morate pri kuhinjskem nožu rezilo pomikati naprej. Če vam je ljubši način rezanja s kolebanjem, izberite kuharski nož, za hitrejše in učinkovitejše rezanje pa nož Santoku.

Za kaj se uporablja nož Santoku?

"Santoku" lahko prevedemo kot "tri vrline" ali "tri načine uporabe", ki so sekljanje, rezanje na kocke in mletje. Omogoča rezanje zelo tankih rezin hrane, zaradi česar so jedi videti lepo in estetsko. Nož Santoku lahko uporabite za:

  • razrez mesa
  • rezanje šunke ali sira
  • rezanje, sekljanje ali drobljenje sadja, zelenjave in oreščkov
  • mletje zelišč
  • ustvarjanje drobnih rezin

Na spletni strani Kulina boste našli kakovostne nože Santoku zanesljivih blagovnih znamk, ki so odporni na obrabo. Nože preverite tako, da Dellinger ali Forged ali Zwilling ali pa najprej preberite naš končni vodnik za nakup noža. Tukaj si lahko ogledate tudi naše najbolje prodajane nože Santoku.

Kako nabrusiti nož Santoku?

Če nož Santoku uporabljate vsak dan, ga morate ostriti pogosto - vsaj vsaka dva tedna. Najboljši način ostrenja noža Santoku je z brusnim kamnom. Nož brusite kot običajen nož - pod kotom 20 stopinj proti brusilnemu kamnu, če ima nož rob granton, pa pod kotom 15 stopinj. Nož lahko odnesete tudi k strokovnjaku.

Kako skrbeti za nož Santoku?

Noži Santoku so precejšnja naložba, zato, če želite, da bo vaš nož Santoku služil dolgo, upoštevajte ta preprosta pravila za čiščenje in shranjevanje nožev:

  • noži so pogosto primerni za pomivanje v pomivalnem stroju, vendar priporočamo, da nož očistite ročno, saj lahko čistila za pomivanje v pomivalnem stroju poškodujejo površino jeklenega rezila
  • če ima nož lesen ročaj, ga ne dajte v pomivalni stroj
  • lesene ročaje redno mažite z lanenim oljem ali čebeljim voskom, da se ne izsušijo
  • nože shranjujte ločeno, da se rezila ne bi potujila. Uporabite blok za nože ali etui za nože
  • redno ostrite nož