servirni pribor
Servirni pribor - nepogrešljivo orodje za serviranje
Kaj so servirni pribori?
Servirni pribor je vrsta servirnega pribora, ki se uporablja za serviranje hrane, običajno za jedilna miza. Ta pribor je pogosto izdelan iz kakovostnih materialov, kot so nerjavno jeklo, les ali plastika, in je lahko umetniško oblikovan tako, da se lepo ujema z drugo namizno posodo, kot so jedilni pribor, servirne sklede ali kozarci.
Obstajajo različne vrste jedilnega pribora, ki jih boste našli na spletnem mestu Kulina. Med njimi so:
- Garniture za serviranje solate: Če želite solato mešati in postreči na eleganten način, vsekakor potrebujete set za serviranje solate ali klešče za solato. Set za serviranje solate je sestavljen iz žlice za solato in vilic za solato. Žlice za solato omogočajo boljši nadzor in večjo površino kot standardne žlice.
- Servirne vilice: Vilice za serviranje se uporabljajo za serviranje mesa ali zelenjave.
- Nabiralniki za juho in omako: Okrasne zajemalke za juho in žlice za omake, ki se uporabljajo za serviranje omake ali drugih tekočih omak. Servirne žlice z velikimi okroglimi skodelicami so primerne tudi za serviranje enolončnic, zelenjave in riža.
- Servirji za torte - servirji za torte so uporabno orodje za serviranje torte, pa tudi lazanje ali focaccie
Kakšna je razlika med kuhinjski pripomočki in jedilnim priborom?
Kuhinjski pripomočki so včasih zelo podobni servirnim pripomočkom. Kuhinjske žlice se na primer lahko uporabljajo za kuhanje in serviranje. Vendar pa so med tema dvema vrstama pribora velike razlike, in sicer:
- kuhinjski pripomočki morajo biti varni za lonce in ponve, ne smejo opraskati njihovih neprijemljivih površin, zato morajo biti izdelani iz materialov, ki se ne opraskajo, hkrati pa so odporni na vročino. Kuhinjski pripomočki so zato pogosto izdelani iz lesa, silikona ali plastike.
- servirni pribor pa se uporablja v jedilnici in spremlja jedilno posodo, steklovino in jedilni pribor. To je del postavitve mize. Zato je pogosto zelo dekorativna in običajno izdelana iz nerjavnega jekla.
Kako lahko negujem in vzdržujem svoj jedilni pribor?
Pravilno čiščenje, shranjevanje in ravnanje so del vzdrževanja jedilnega pribora. Servirni pribor je treba po vsaki uporabi ročno umiti z blagim milom in toplo vodo ter ga takoj posušiti. Servirni pribor shranjujte na čistem in suhem mestu, stran od vode in prahu.
Zaradi stika z zrakom ali živilskimi kislinami se lahko jedilni pribor sčasoma pobarva ali razbarva. To lahko odstranite tako, da jih očistite s polirnim sredstvom za srebro ali neabrazivnim sredstvom za čiščenje kovin, pri čemer upoštevajte navodila proizvajalca.