Soli
Gurmanske in aromatizirane soli - majhna poslastica za vašo kuhinjo ali za vašega prijatelja...
Sol - je pomembna pri kuhanju?
Sol je tako kot poper ena izmed najbolj priljubljenih začimb, s katero že tisočletja začinjamo jedi. Vsak kuhar bi verjetno celo rekel, da je sol ena največjih prijateljic človeštva! Zaradi njega so se bojevali v vojnah, v njem so lahko izplačevali plače, pomagal je ljudem pri celjenju ran in lahko celo prinesel srečo!
Katere so glavne vloge soli v kuhinji? Ali je zdravo?
Sol daje več okusa ter je osnovno hranilo in konzervans za živila. Čeprav je preveč soli v jedi morda nezdravo, je sol hranilo, ki je nujno za življenje človeka - uravnava tekočino v krvi, vzdržuje zdrav krvni tlak ter uravnava delovanje mišic in živčnih impulzov.
Sol - s čim jo lahko okusite in kako jo postrežete?
Ne pozabite, da sol okrepi naravni okus sestavin, če pa se bojite, da bi hrano preveč posolili, jo lahko malo posolite in na mizo prinesete nekaj kakovostne, čiste ali aromatizirane soli. Sol - za razliko od popra ni nujno, da je sveže mleta (ne vsebuje hlapnih spojin, ki se sproščajo pri mletju, in se ne stara), vendar boste morda želeli uporabiti mlinček ali možnar, da dobite ustrezno velikost soli za vašo jed.
Na spletni strani Kulina vam ponujamo zanimiv izbor naravnih in zdravih gurmanskih soli in začimb. Odlično izgledajo na kuhinjski polici ali delovni površini ter na mizi, gostom pa nudijo pravo mero arome za njihove jedi in nove okuse.
Katere sestavine se običajno uporabljajo za aromatiziranje soli?
- posušena zelišča
- posušeni agrumi ali paradižniki
- druge začimbe
Za kaj lahko uporabite aromatično sol?
Z našimi mešanicami soli začinite vse vrste jedi, tudi najpreprostejše! Aromatizirano sol lahko uporabite za:
- vse vrste solat in zelenja
- nad mesom in ribami
- na pečeni zelenjavi in krompirju
- jedi iz testenin
- kakovosten kruh z... rezinami paradižnika
- sladice (sol s suhim čilijem se še posebej dobro poda k čokoladi!)