Ali ste vedeli, da vam pravi nož za zelenjavo prihrani veliko časa v kuhinji? Pravi nož bo poskrbel, da bo rezanje potekalo gladko in hitro ter da vas ne bodo motilo zatikanje rezin ali nepravilni rezi. To velja tako za fino rezanje paradižnika kot za rezanje trde korenovke. Nasvete o rezanju in rezanju na kocke vam bomo podali v noži za zelenjavo (in teh je veliko), da bi dobili pregled in izbrali pravo za vas.
- Katero obliko rezila izbrati?
Če iščete orodje za rezanje in obrezovanje, izberite majhen nož z ostro konico. Če boste raje rezljali, potrebujete srednje dolg nož z ravnim rezilomki med rezanjem zagotavlja popoln stik z rezalno podlago in tako zmanjšuje pojav nepopolnih rezov. - Jeklo, nerjavno jeklo ali drugi materiali?
Nekatere vrste zelenjave in sadja, zlasti kisle, kot so paradižnik ali agrumi, lahko vsebujejo kisline, ki povzročajo korozijo in hitrejše dolgočasenje orodja. Zato so s tega vidika primernejši.noži nezlitina. Če imate raje jeklene nože, jih ne pozabite dosledno vzdrževati. - Kaj pa ročaj?
Predvsem mora biti ergonomska, tj. dobro se mora prilegati vaši roki, po možnosti pa mora biti tudi nedrseča. Kar zadeva material, ima vsak svoje prednosti in slabosti - les je estetski, vendar lahko sčasoma pokaže znake obrabe, nerjaveče jeklo je elegantno, vzdržljivo, vendar hladno in lahko zdrsne, kompozitni ali plastični ročaji pa so cenovno dostopni, vendar ne preveč elegantni.
Grantonov rob bo prišel prav...
Ali ste vedeli, da imajo lahko noži za zelenjavo poseben zaključek, imenovan rob granton? To so majhne vdolbinice na rezilu, ki ustvarjajo zračne žepe, zaradi katerih se kosi zelenjave med rezanjem ne prilepijo na rezilo. To je sicer podrobnost, vendar lahko močno pospeši vaše delo in izboljša učinkovitost, saj morate rezanje manjkrat prekiniti, da odstranite prilepljene rezine.
Kakovostni noži za zelenjavo
Katere vrste nožev za zelenjavo obstajajo
Nož za lupljenje
To je manjši nož, ki ima pogosto ukrivljeno, 7-10 cm dolgo rezilo, s katerim lažje odstranite lupino brez nepotrebnih odpadkov. Primeren je zlasti za krompir, bučke in jabolka.
Nož za robljenje robov
To je nož s tankim in kratkim rezilom (med 7 in 12 cm), ki je idealen za natančno obdelavo manjšega sadja in zelenjave. Idealen je za podrobno in dekorativno delo.
Nož za paradižnike
Posebej je prilagojen za prodiranje skozi trdo lupino paradižnika, ne da bi poškodoval njegovo mehko meso. Rezilo je običajno dolgo od 10 do 15 cm in tanko z nazobčanimi zobmi.
Nakiri
Gre za tradicionalni japonski nož za zelenjavo, ki ga odlikuje izjemna ostrina, ki omogoča natančne in čiste reze. Spodnji rob rezila je skoraj ali popolnoma raven, kar preprečuje nastanek nepopolnih rezov. Dolgo (16-18 cm) in široko rezilo omogoča enostavno prenašanje narezanih sestavin v ponev ali skledo. Noži Nakiri so primerni za hitro in učinkovito obdelavo večjih količin zelenjave, zaradi večje teže pa tudi za rezanje trših vrst zelenjave. Enak namen bo izpolnil tudi bolj vsestranski kuhinjski pomočnik, nož santokus katerim lahko razrežete tudi ribe ali perutnino. Preberite več o japonskih nožih.
Kuharski nož
Ker je kuhinjski nož večnamenski pomočnik, ki lahko opravi večino kuhinjskih opravil, je primeren tudi za rezanje zelenjave, zlasti velike in trde, kot so buče, melone itd. Kuharski noži so lahko majhni (15 cm) ali veliki (do 30 cm) z rahlo ukrivljenim spodnjim robom, ki omogoča gladke nihajne gibe pri rezanju. Konico rezila lahko z nekaj spretnosti uporabite za finejše delo, vendar zaradi splošne robustnosti ni primerna za delo s popolnimi podrobnostmi. Izvedite, kako izbrati idealen kuharski nož za vaše potrebe.
Julienne
Čeprav to ni ravno nož, je to orodje 100-odstotno namenjeno zelenjavi. Julienne je lupilec s posebnim rezilom, ki omogoča oblikovanje drobnih in hkrati enakomernih trakov. Rezilo lupilnika julienne je lahko gladko ali nazobčano, odvisno od želene končne oblike surovine. Pogosto se uporablja za ustvarjanje okraskov. Enako pozornost si zasluži tudi mandolines katerimi lahko ustvarite oblike, ki bodo krasile vsako jed.
Najbolj priljubljeni japonski noži po ocenah naših strank
Jakub Černý priporoča:
Vsekakor lahko v kuhinji občasno uporabite vsa zgoraj navedena orodja, če pa se želite izogniti prevelikemu arzenalu, vam bosta zadostovala en majhen (za lupljenje ali lupljenje) in en velik (nakiri/santoku ali kuharski) nož.
Primerjava materialov
Iz česa je narejen nož za zelenjavo
Noži za zelenjavo so lahko izdelani iz različnih materialov, od katerih ima vsak svoje prednosti in slabosti:
- Iz nerjavečega jekla - je odporen proti koroziji, nezahteven za vzdrževanje in dolgotrajen, vendar je mehkejši material in ga je morda treba pogosteje ostriti.
- Ogljikovo jeklo - je zelo oster in ga je enostavno nabrusiti, vendar je bolj nagnjen k rjavenju in madežem, zato zahteva nekoliko več nege.
- Keramika - je lahek, zelo oster in zelo odporen proti koroziji, vendar je hkrati krhek in zato bolj dovzeten za poškodbe. Poleg tega ga je v domačih razmerah težko nabrusiti.
- Damascensko jeklo - slovi po svoji privlačni obliki in visoki trdoti, ki je tesno povezana z njegovo znamenito ostrino. Po drugi strani pa gre za dražji material, ki je nagnjen h koroziji in zato zahteva nekaj nege.
Tako kot rezila so tudi ročaji nožev za zelenjavo lahko izdelani iz različnih materialov, ki imajo svoje prednosti in slabosti:
- Les - je zelo estetski, prijeten na otip in običajno dobro sede v roko, vendar je hkrati treba upoštevati, da zahteva nekaj nege in da lahko po določenem času kaže znake obrabe.
- Kovina - običajno iz nerjavnega jekla ali titana, ki sta zelo trpežna in vizualno brezčasna materiala, ki ju je enostavno vzdrževati. Vendar so lahko hladni, težki in, če nimajo teksture ali če so mokri ali mastni, spolzki.
- Sestavljeni - (kot je Micarta) je izdelan iz plasti platna, papirja, steklenih vlaken in smole, zato je zelo trpežen in močan material, ki je prijeten tudi na otip. Vendar je postopek izdelave delovno zahteven, zato je material precej drag.
- Plastika - zlahka se upira vlagi, ne zahteva zahtevnega vzdrževanja in vas ne bo stala denarja. Vendar pa morda ni videti zelo elegantno.
Priljubljeni lupilci zelenjave
Nega nožev za zelenjavo ni zahtevna, vendar je nujno potrebna za ohranjanje njihove dolge življenjske dobe in ostrine:
- Ročno pranje: Nože vedno umivajte ročno s toplo vodo in blagim detergentom. Izogibajte se pomivanju v pomivalnem stroju, ki lahko poškoduje rezilo in ročaj, ter se izogibajte abrazivnim sredstvom in ostrim gobicam.
- Takojšnje sušenje: Po umivanju noža ga takoj osušite z mehko tkanina. To bo preprečilo korozijo.
- Redno brušenje: Redno brusite nože. Pri vsakodnevni uporabi približno 1 x na mesec, pri manj pogosti uporabi pa enkrat na 3-6 mesecev. Za ostrenje vedno uporabljajte brusilni kamni ali brusilnikiki so primerni za določeno vrsto in material noža. Nože enkrat letno strokovno nabrusite.
- Pravilno shranjevanje: Skladiščenje nožev v posebnem bloki, magnetna vodila, zaščitni rokavi ali organizatorji predalov, da preprečite obrabo ali poškodbe. Nožev nikoli ne shranjujte prosto v kuhinjskem predalu.
- Uporaba deske za rezanje: Za rezanje uporabljajte samo lesene ali plastične izdelke deske za rezanje. Drugi materiali bi lahko poškodovali ali potupili rezilo.
Najbolj priljubljeni brusni kamni in brusilniki po mnenju naših strank
Najboljši proizvajalci nožev za zelenjavo
Če iščete popolnoma funkcionalen in hkrati vrhunsko oblikovan kos, kar še posebej velja za nože Nakiri, se zanesite na tiste iz .Dellinger ali Miyabi.
Drugi proizvajalci, ki so že dolgo priljubljeni med ljubiteljskimi in profesionalnimi kuharji, so Victorinox, Zwilling ali WMF.